Κόσμος

Γερμανία: Τροποποίηση του συντάγματος για το μεταναστευτικό

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, καθώς επίσης και να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία.

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που καταφεύγουν στη Γερμανία ο ντε Μεζιέρ ανέφερε για τροποποίηση του συντάγματος έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις».

Βάσει των εκτιμήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες. Τα κρατίδια όμως εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Τόσο για τα γερμανικά κρατίδια, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες κάτι τέτοιο σημαίνει ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς για τη φροντίδα των μεταναστών είναι πιθανό να χρειαστούν τρία ως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάσει του γερμανικού συντάγματος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει άμεσα τα κοινότητες, ενώ μπορεί να συμμετέχει μόνο κατά 50% στα έξοδα των κρατιδίων.

Ο ντε Μεζιέρ θέλει να αλλάξει αυτό, όπως δήλωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές: το σχολείο, η αστυνομία, τις κατοικίες, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα! Αναφέρομαι και σε τροποποίηση του συντάγματος. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, σε διάστημα εβδομάδων!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτές τις τροποποιήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της παροχής βοήθειας, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, αλλά και νέοι κανονισμοί για την εστίαση.

Και υπογράμμισε ο ντε Μεζιέρ: «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας».

"Και γι' αυτό τον λόγο, και προς αυτή την κατεύθυνση κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους: πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από την αρχή ώστε να μην δημιουργηθούν γκέτο και (ανακύψουν) νέα κοινωνικά προβλήματα", πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά για την τροποποίηση του συντάγματος υπάρχουν μεγάλα κοινοβουλευτικά εμπόδια. Η άνω και η κάτω βουλή της Γερμανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν τις τροποποιήσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στην Μπούντεσταγκ την απαραίτητη πλειοψηφία, όχι όμως και στη Μπούντεσρατ.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέχρι στιγμής τέτοια κέντρα υποδοχής σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκεί οι μετανάστες θα μπορούν να καταγράφονται και να εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις ασύλου τους. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στην Ουγγαρία, καθώς η χώρα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Εκτός από τις επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής μεταναστών, που καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη Γερμανία, παρατηρείται και αύξηση της ακροδεξιάς ρητορικής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μίσος είναι εμφανές, "σε σημείο που διερωτώμαι", είπε ο ντε Μεζιέρ, "πόσο λεπτό είναι στην πραγματικότητα το επίστρωμα του πολιτισμού μας".

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να κάνει λόγο για ακροδεξιά τρομοκρατία, όμως τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σχόλια