default-image

Κολομβία: Εντάλματα σύλληψης για εν ψυχρώ εκτελέσεις

Κόσμος
Κολομβία: Εντάλματα σύλληψης για εν ψυχρώ εκτελέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εισαγγελία της Κολομβίας έδωσε εντολή σύλληψης για 22 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, αλλά και δύο πολίτες, για φερόμενη εμπλοκή τους σε 18 εξωδικαστικές εκτελέσεις από το 2004 ως το 2007.

Ο πρώτος φάκελος της εισαγγελίας αφορά 14 στρατιωτικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας συνταγματάρχης απόστρατος και ένας  αντισυνταγματάρχης. Έχουν ήδη συλληφθεί πέντε για τις δολοφονίες 16 χωρικών το 2007 στην επαρχία Σέζαρ, τις οποίες παρουσίασαν ως θανάτους ανταρτών σε μάχες.

Ο δεύτερος φάκελος αφορά οκτώ στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δύο αντισυνταγματάρχες, οι οποίοι φέρονται να είναι οι δράστες «μιας ανθρωποκτονίας και μιας βίαιης εξαφάνισης».

Φέρονται να δολοφόνησαν δύο χωρικούς στην επαρχία Αντιόκια (βορειοδυτική Κολομβία) την 29η Σεπτεμβρίου 2004, που επίσης είχαν καταγραφεί επίσημα ως θάνατοι ανταρτών της οργάνωσης FARC.

Να ασημειωθεό ότι εκατοντάδες Κολομβιανοί στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί, ενώ 22 στρατηγοί αντιμετωπίζουν έρευνα για την εμπλοκή τους σε τέτοιες εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσίαζαν ως θανάτους ανταρτών σε μάχες για να εξασφαλίζουν άδειες και προβιβασμούς. Αυτού του είδους οι δολοφονίες είναι γνωστές στην Κολομβία ως falsos positivos («ψευδώς θετικές»).

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έχουν δολοφονηθεί στο πλαίσιο αυτής της μεθόδου δράσης στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News