default-image

Βρετανία: Αύξηση εργαζομένων με συμβάσεις μηδενικών ωρών

Κόσμος
Βρετανία: Αύξηση εργαζομένων με συμβάσεις μηδενικών ωρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με επίσημα στιχεία, ο αριθμός των Βρετανών που δηλώνουν ότι εργάζονται με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», οι οποίες δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση για τις ώρες που εργάζεται ο εργαζόμενος ούτε για την αμοιβή του, αυξήθηκε το 2014 κατά ένα πέμπτο περίπου.

Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών είναι συνήθης πρακτική ανάμεσα τους εργοδότες των κλάδων φιλοξενίας, κοινωνικής πρόνοιας και επιμόρφωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), 744.000 άτομα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,4% της εργατικής δύναμης στη Μεγάλη Βρετανία, εργάζονταν με τέτοιου είδους συμβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με 624.000 ένα χρόνο νωρίτερα.

Ένα μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι εργάζονται με τέτοιου είδους συμβόλαια, ανέφερε η ONS.

Όπως έδειξε σχετική έρευνα της ONS η που διεξήχθη τον Ιανουάριο και επικεντρώθηκε στον αριθμό των συμβολαίων μηδενικών ωρών αντί για τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται με όρους μηδενικών ωρών ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός στο 1,5 εκατομμύριο.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Μ. Βρετανία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, στο 5,6% από το 7,8%, αν και κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση της αυτοαπασχόλησης και τις επισφαλείς μορφές εργασίας.

Οι υποστηρικτές των συμβολαίων μηδενικών ωρών ισχυρίζονται ότι οι συμβάσεις αυτές προσφέρουν ευελιξία σε εργοδότες και υπαλλήλους. Τα εργατικά συνδικάτα ισχυρίζονται ότι με τις συμβάσεις αυτές οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ενοικιάσουν ακίνητα, να πάρουν δάνειο ή αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με την ONS, το 40% των εργαζομένων με συμβάσεις μηδενικών ωρών δήλωσαν ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες ενώ οι εργαζόμενοι που είναι πιθανότερο να συνάψουν τέτοια συμβόλαια είναι οι γυναίκες, οι φοιτητές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News