Κόσμος

Βιετνάμ: Γιορτάζει 70 χρόνια ανεξαρτησίας από τη Γαλλία

Το Βιετνάμ γιορτάζει τα 70 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Γαλλία και ο πρόεδρος της χώρας καλεί σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων λόγω των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, από στρατιώτες μέχρι μαθήτριες σχολείων, παρήλασαν στον κέντρο του Ανόι για τα 70 χρόνια από την ανακήρυξη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ από τον κομμουνιστή, ιστορικό εθνικό ηγέτη της χώρας Χο Τσι Μινχ.

Ο ιστορικός του λόγος, στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, την ημέρα που ολοκληρωνόταν και επίσημα, μετά από έξι χρόνια, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος με την επίσημη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, περιείχε αυτούσιο μέρος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και αποτέλεσε την αρχή της πάλης των Βιετναμέζων κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και στη συνέχεια της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα.

Η οριστική ήττα των Γάλλων στο Βιετνάμ σημειώθηκε εννέα χρόνια μετά τον λόγο του Χο Τσι Μινχ, με τη νίκη των βιετναμέζικων δυνάμεων επί των γαλλικών, το 1954, στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου.

Σχόλια