default-image

Ο γερμανικός Τύπος για την "ασάφεια της ελληνικής αριστεράς"

Ελλάδα
Ο γερμανικός Τύπος για την "ασάφεια της ελληνικής αριστεράς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, παρατηρώντας τις ευρείες ανακατατάξεις και τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, εκτιμώντας παράλληλα την προεκλογική δυναμική των κομμάτων.

Ο γερμανικός Τύπος εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προεκλογικό πολιτικό τοπίο, τη δυναμική των κομμάτων και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων. «Ο αποτυχημένος επαναστάτης ανεβάζει ρυθμούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση με αφορμή το άνοιγμα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στην προεκλογική μάχη και θέλει να κάνει τους Έλληνες να ξεχάσουν τους επτά χαοτικούς μήνες της διακυβέρνησής του. Ο κόκκινος επαναστάτης ξεθώριασε αρκετά, ωστόσο αυτό δεν μειώνει τις πιθανότητές του», εκτιμά η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «ο Τσίπρας παραμένει για πολλούς Έλληνες ο συμπαθής νέος που τουλάχιστον προσπάθησε να παλέψει με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Είναι κατά πολύ δημοφιλέστερος του βασικού του αντιπάλου, του προσωρινού προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ωστόσο, το πολιτικό κόστος της υπογραφής στο τρίτο πρόγραμμα λιτότητας είναι υψηλό. Το ένα τέταρτο του κόμματος αποχώρησε», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Προς τρικομματικό συνασπισμό;

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt αναφέρεται στο ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όπως επισημαίνει, «ο πρώην πρωθυπουργός προηγείται μεν ακόμη στις δημοσκοπήσεις των ανταγωνιστών του από τη ΝΔ. Μόνο που το προβάδισμα μίκρυνε πολύ. Η ριζοσπαστική αριστερά προηγείται μόλις κατά 2%, το πολύ 3%. Αυτό δεν είναι προβάδισμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει η εφημερίδα του Βερολίνου, σχολιάζοντας ότι «ο Τσίπρας έκανε τη μεταβολή. Τώρα έρχεται η εκδίκηση.

Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του». Όπως εκτιμά ο αναλυτής της Die Welt, «το ερώτημα τώρα είναι με ποιον θέλει (σ.σ. ο Τσίπρας) να σχηματίσει συνασπισμό», υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος. Μάλλον μία νίκη δεν αρκεί ούτε καν για δικομματικό συνασπισμό, εκτιμούν Έλληνες παρατηρητές. Η χώρα χρειάζεται προφανώς έναν τρικομματικό συνασπισμό», σημειώνει η Welt.

Η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στις ευρείες ανακατατάξεις του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, εστιάζοντας κυρίως στον ευρύ κατακερματισμό της αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα του Βερολίνου επιγράφει το δημοσίευμά της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η νέα ασάφεια της ελληνικής αριστεράς» και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δημιουργούνται νέοι συνασπισμοί, την ώρα που παλαιοί καταρρέουν.

Έτσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας και επισήμως την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα την υποψηφιότητά της ως ανεξάρτητη με τη Λαϊκή Ενότητα, που αποσχίσθηκε εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το νωρίτερο τέλη Νοεμβρίου» η πρώτη αξιολόγηση

Την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας εκφράζει σε ανάλυση στις οικονομικές της σελίδες η Suddeutsche Zeitung υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το ΔΝΤ παραμένει». Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «όλα συνηγορούν υπέρ του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στο τρίτο πακέτο βοήθειας, με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δεν θα καταστήσουν την Ελλάδα εντελώς μη κυβερνήσιμη.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να έχει επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και να μπορέσει να συμμετάσχει το Ταμείο», λέει ένας ειδικός με γνώση των συζητήσεων στις επιτροπές του ΔΝΤ. Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι υπολογίζει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Κατονόμασε μάλιστα έναν αριθμό: Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ύψους 86 δις ευρώ πρόγραμμα με 16 δις».

Πάντως, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η απόφαση για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ «θα ληφθεί το νωρίτερο στο τέλος Νοεμβρίου. Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσουν τότε τις μεταρρυθμιστικές προόδους που θα έχουν επιτευχθεί. Αυτή η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε κανονικά να γίνει ήδη τον Οκτώβριο, ωστόσο αφότου ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, όλες οι αποφάσεις 'πάγωσαν'», υπογραμμίζει η SZ.

Πηγή: Deutsche Welle

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News