Κόσμος

Αντιπαράθεση Βρετανίας-Ευρωπαίων για το μεταναστευτικό

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βρετανία και υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για εσωτερικές υποθέσεις Στέφαν Μάιερ προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Times  τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αλλάξει στάση έναντι της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η τεράστια πρόκληση θα μπορούσε να σημάνει πολλές αλλαγές σε διμερείς σχέσεις εντός της ΕΕ. Αν η βρετανική κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί αυτή τη στάση, ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι εκτός του κλαμπ σε αυτή τη μεγάλη υποχρέωση του να μοιραστούμε το μεταναστευτικό βάρος, τότε αυτό σίγουρα θα μπορούσε να βλάψει τη διμερή σχέση Βρετανίας-Γερμανίας και σίγουρα επίσης να βλάψει τις φιλοδοξίες του Ντέιβιντ Κάμερον για επιτυχία στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ».

Και συνέχισε λέγοντας ότι ενώ πάντοτε είχε «συμπάθεια και κατανόηση» για τον βρετανικό ρόλο στην ΕΕ και την απαίτηση του Λονδίνου για μια νέα σχέση, τώρα, ενώπιον μίας «τόσο μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής» δεν έχει προσωπικά «καμία συμπάθεια ή κατανόηση για θέσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα μόνο μίας χώρας».

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του Ντέιβιντ Κάμερον στη γερμανική εφημερίδα Bild με τη λεζάντα: «Οι λουφαδόροι της Ευρώπης-δέχονται πολύ λιγότερους πρόσφυγες από όσους θα μπορούσαν».

Την ίδια ώρα ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε ότι η Βιέννη θα μπορούσε να μπλοκάρει το πακέτο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ που προωθεί ο κ. Κάμερον, αν η Βρετανία δεν επιδείξει μεγαλύτερη «αλληλεγγύη» υποδεχόμενη περισσότερους πρόσφυγες.

Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ο κ. Φάιμαν δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πλαίσιο πλησιάζουν. Όταν σκέφτομαι τους Βρετανούς, που έχουν τον δικό τους κατάλογο απαιτήσεων, γιατί θα πρέπει εμείς να κάνουμε οτιδήποτε για εκείνους; Διότι, πρέπει να πει κανείς, η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης».

Εξάλλου, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, κάλεσε την κυβέρνηση Κάμερον να δεχθεί το μερίδιο προσφύγων που της αναλογεί.

Ο κ. Μίλιμπαντ από τη Νέα Υόρκη, όπου είναι πλέον η έδρα του.

είπε: «Όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι πρέπει να κλείσουμε τα σύνορά μας, με κάνει να σκέφτομαι το μήνυμα που στέλνουμε στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Τουρκία και στο Ιράκ, χώρες στις οποίες λέμε να κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους Σύρους. Οι άνθρωποι στη Βρετανία πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι χώρες συνειδητοποιούν τη διαφορά μεταξύ λόγων και έργων μας,».

Και συωέχισε, «η Βρετανία ήταν στην πρώτη γραμμή της σύνταξης συμβάσεων και πρωτοκόλλων που θεμελίωσαν νομικά δικαιώματα των προσφύγων. Οι λόγοι που τα κάναμε αυτά τις δεκαετίες του '40 και του '50 ισχύουν και σήμερα. Ό,τι ίσχυε για τους Ευρωπαίους τότε θα πρέπει να ισχύσει και σήμερα για τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών ισχύουν για μία ομάδα ανθρώπων και όχι για άλλους».

Εν τω μεταξύ, αργά το πρωί της Τετάρτης άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία του Eurostar, της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης, που είχε διακοπεί τη νύχτα της Τρίτης λόγω παρουσίας μεταναστών και προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές στην είσοδο της σήραγγας στο Καλαί της Γαλλίας.

Σχόλια