default-image

Ομαδικός μυστικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Κόσμος
Ομαδικός μυστικός τάφος ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανακάλυψη ενός μυστικού ομαδικού τάφου, ο οποίος υπολογίζεται ότι μπορεί να περιέχει περίπου 31.000 θραύσματα οστών που ανήκουν σε τουλάχιστον 31 σορούς, σύμφωνα με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχώρησαν χθες οι αρχές στο Μεξικό.

Ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε σε ένα ράντσο στην περιοχή της πόλης Σαλίνας Βικτόρια, περίπου 35 χλμ. από το Μοντερέι, δήλωσε μια εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών της πολιτείας Νουέβο Λεόν, η Πρισίλα Ρίβας.

«Το ράντσο εντοπίστηκε χάρη στις καταθέσεις εγκληματιών που έχουν συλληφθεί, στις πληροφορίες που έδωσαν θύματα και στις έρευνες που διεξήχθησαν», ανέφερε η Ρίβας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας απέφυγε να διευκρινίσει πόσα θραύσματα οστών έχουν ανασυρθεί από τον ομαδικό τάφο ή σε πόσα θύματα αντιστοιχούν.

Πάντως σύμφωνα με την Κονσουέλο Μοράλες, την επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της ανέφεραν πως έχουν ανακαλυφθεί 31.000 θραύσματα οστών στον ομαδικό αυτό τάφο μετά την ανακάλυψή του, πριν από μήνες.

«Έχουν ήδη αναγνωριστεί τα γενετικά προφίλ 31 προσώπων. Αυτό μας είπε ο εισαγγελέας», συνέχισε η Μοράλες, η οργάνωση της οποίας αποτελείται από οικείους ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την ίδια, η ΜΚΟ της οποίας ηγείται είχε ειδοποιήσει τον Ιανουάριο τις αρχές για την πιθανή ύπαρξη ενός μυστικού ομαδικού τάφου στο ράντσο «Λας Αμπέχας» (Οι μέλισσες).

Οι αρχές έχουν αποκλείσει την περιοχή και συνεχίζουν τις έρευνες για να βρουν και άλλα λείψανα, αντικείμενα και ρούχα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια αναγνώρισής τους.

Τα οστά που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα έχουν μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μοντερέι, όπου διεξάγονται εξετάσεις DNA, είπε ακόμη η Μοράλες.

Τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών θάβουν συχνά τα θύματά τους σε ομαδικούς τάφους. Το 2013 είχε ανακαλυφθεί ένας μυστικός ομαδικός τάφος που περιείχε 64 σορούς ανάμεσα στις πολιτείες Χαλίσκο και Μιτσοακάν, στο δυτικό τμήμα του Μεξικού.

Η πολιτεία Νουέβο Λεόν αποτελεί θέατρο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορα καρτέλ τα τελευταία χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό και άλλοι 20.000 έχουν εξαφανιστεί αφότου κλιμακώθηκε το 2006 ο λεγόμενος πόλεμος των ναρκωτικών.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News