Κόσμος

Η Ουγγαρία "παγώνει" τα τρένα υπό το πλήθος των μεταναστών

Στο κλείσιμο ενός από τους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουδαπέστης προχώρησε η Ουγγαρία με αποτέλεσμα να μην γίνεται σ' αυτόν καθόλου κυκλοφορία τραίνων, ούτε αφίξεις ούτε αναχωρήσεις.

Η κίνηση αυτή έγινε ενώ εκατοντάδες μετανάστες που έφτασαν εκεί μέσω Σερβίας κυρίως περιμένουν στο σταθμό να φύγουν από τη χώρα με κύριους προορισμούς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI, οι μετανάστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το σταθμό και μπροστά από την κύρια είσοδο παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις.

Ήδη περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν από χθες στη Βιέννη και αρκετοί έφυγαν ήδη για τη Γερμανία, αιφνιδιάζοντας τις Αρχές στο Μόναχο.

Χθες οι αυστριακές Αρχές σταμάτησαν τραίνα που είχαν ξεκινήσει από τη Βουδαπέστη με προορισμό τη Βιέννη υποστηρίζοντας πως θα γύριζαν πίσω όσους επιβάτες είχαν ζητήσει τη χορήγηση ασύλου στην Ουγγαρία- δεν έχει ωστόσο διασαφηνιστεί αν αυτό πράγματι συνέβη.

Άνοιξε, αλλά όχι για τους μετανάστες ο σιδηροδρομικός σταθμός

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuter η κυκλοφορία των τρένων αποκαθίσταται μετά την αναστολή της, αλλά δεν επετράπη στους μετανάστες να μπουν μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Εκατοντάδες οργισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν έξω από τον σταθμό ζητώντας να ανοίξει τις πύλες του και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κουνώντας τα εισιτήρια, γιουχάροντας, σφυρίζοντας και φωνάζοντας «Γερμανία, Γερμανία» μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν σχηματίσει κλοιό μπροστά από την είσοδο του σταθμού.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ερωτηθείς για ποιον λόγο έκλεισε ο σταθμός της Βουδαπέστης, απάντησε στο Reuters ότι οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θέλει να μετακινηθεί εντός της Ευρώπης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο που βρίσκεται σε ισχύ και με βίζα Σένγκεν.

Σχόλια