Κόσμος

Με κλείσιμο απειλείται νοσοκομείο παίδων στην Υεμένη

Η οργάνωση "Save the Children" προειδοποιεί σήμερα ότι ένα κεντρικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κινδυνεύει με "λουκέτο" λόγω της έλλειψης προμηθειών που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός τον οποίο έχει επιβάλει φιλοκυβερνητική συμμαχία.

«Σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα και σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες ενδέχεται να οδηγήσουν το Νοσοκομείο Αλ-Σαμπίν να κλείσει τις πόρτες του μέσα σε 48 ώρες», ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ανθρωπιστική οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η οργάνωση, το νοσοκομείο, το οποίο υποστηρίζεται από αυτήν, είναι το κυριότερο νοσηλευτικό κέντρο για παιδιά και εγκύους στην περιοχή και εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Η υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία, η οποία στα τέλη Μαρτίου εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών και τάσσεται υπέρ του εξόριστου προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, έχει επιβάλει αποκλεισμό σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Το νοσοκομείο εξαρτιόταν κατά 90% για τις εισαγωγές του από το λιμάνι Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με τη Save the Children.

«Έχουν εξαντληθεί οι ενδοφλέβιες ενέσεις, τα φάρμακα για την αναισθησία, τα τεστ που γίνονται πριν από τη μετάγγιση, τα φάρμακα Valium που χρησιμοποιούνται για τις επιληπτικές κρίσεις και οι συσκευασίες προπαρασκευασμένων τροφίμων για θεραπευτικούς σκοπούς που χρησιμοποιούνται στα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά», αναφέρει η ανακοίνωση επικαλούμενη τον υποδιευθυντή του νοσοκομείου Χαλέλ αλ-Μπάχρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι καύσιμα με τα οποία εφοδιάστηκε το νοσοκομείο από τη μαύρη αγορά ήταν αρκετά για τη λειτουργία των γεννητριών για δύο ακόμη μέρες.

Η οργάνωση προειδοποίησε ότι σε ολόκληρη την Υεμένη 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση 40% από τον Μάρτιο.

Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά αναμένεται να υποστούν ακραίο υποσιτισμό φέτος και σύμφωνα με την οργάνωση έχει καταγραφεί αύξηση κατά 150% στις εισαγωγές στο νοσοκομείο υποσιτισμένων παιδιών από τον Μάρτιο.

«Είναι ύψιστης σημασίας να φθάσουν στη χώρα επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, προμήθειες και καύσιμα, διαφορετικά ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από ιάσιμες ασθένειες απλώς θα αυξηθεί», αναφέρει ο διευθυντής της Save the Children, Έντουαρντ Σαντιάγο.

Σχόλια