Κόσμος

Ταλιμπάν: Απέκρυπταν επί δυο χρόνια το θάνατο του ηγέτη τους

Οι αφγανοί Ταλιμπάν παραδέχθηκαν σήμερα ότι απέκρυπταν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους, μουλά Ομάρ, προκειμένου να μην χάσουν την ορμή τους στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα.

Οι ισλαμιστές αντάρτες απέδιδαν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο ανακοινωθέντα και δηλώσεις στον μουλά Ομάρ ο οποίος δεν είχε θεαθεί δημοσίως, εκτός από κύκλους των Ταλιμπάν, αφότου ένας συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλε στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατό του στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από μια ξαφνική ανακοίνωση των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες απεβίωσε στις 23 Απριλίου του 2013 σε νοσοκομείο στο Καράτσι, μια μεγαλούπολη στο νότιο Πακιστάν, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν την ημερομηνία αυτή.

Εντούτοις, σήμερα οι αντάρτες παραδέχθηκαν για πρώτη φορά πως ο μουλάς Ομάρ πέθανε όντως στις 23 Απριλίου 2013.

Η ομολογία αυτή γίνεται καθώς ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο μουλάς Μανσούρ, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του ως επικεφαλής της ισλαμιστικής εξέγερσης, καθώς πολλοί διοικητές τον κατηγορούν ότι ορίστηκε στο τέλος μιας πολύ γρήγορης διαδικασίας και η οποία δεν ήταν συναινετική και ότι είχε αποκρύψει για πολύ καιρό την αλήθεια για την τύχη του μουλά Ομάρ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν παραδέχθηκαν σήμερα ότι «Πολλά μέλη από πολλά χρόνια του ανώτατου συμβουλίου του Ισλαμικού Εμιράτου (το επίσημο όνομα των αφγανών Ταλιμπάν) και θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει από κοινού να αποκρύψουν την τραγική ανακοίνωση του θανάτου (του μουλά Ομάρ)».

Ο αντάρτες δήλωσαν επίσης πως «ένας από τους κύριους λόγους» που δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα είναι πως το 2013 ήταν μία χρονιά σταθμός για να «δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους» απέναντι στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που τερμάτισαν, στα τέλη του 2014, την αποστολή μάχης τους στη χώρα αυτή.

Από τότε το ΝΑΤΟ διατηρεί μια δύναμη 13.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν οι οποίοι έχουν αναλάβει να υποστηρίξουν και να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις που στο εξής βρίσκονται μόνες τους στην πρώτη γραμμή απέναντι στους αντάρτες Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ενεπλάκησαν δειλά τον Ιούλιο σε ειρηνευτική διαδικασία με την κυβέρνηση της Καμπούλ στη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μουρέ, στο Πακιστάν, υπό την εποπτεία πακιστανών, αμερικανών και κινέζων αξιωματούχων.

Όμως η ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Ομάρ, μαζί με τους τσακωμούς για τη διαδοχή του, οδήγησαν στην αναβολή επ΄ αόριστον ενός δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων που αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου.

Σχόλια