Κόσμος

Κολομβία: Κατηγορούν το στρατό για σεξουαλική βία γυναικών

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κολομβία κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να εντείνει τις έρευνες για τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας που έχουν διαπραχθεί από τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί 51 χρόνια στη χώρα και να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που συναφθεί συμφωνία ειρήνης, αυτή θα συμπεριλάβει πρόνοιες για την αντιμετώπισή τους.

Η κυβέρνηση και η οργάνωση «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις» της Κολομβίας (FARC) διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κούβα επί σχεδόν τρία χρόνια, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος, έχει στοιχίσει τη ζωή 200.000 ανθρώπων και έχει διώξει από τις εστίες τους 7 εκατομμύρια άλλους.

Επί πέντε δεκαετίες, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια και—σε πολύ μικρότερο βαθμό—άνδρες και αγόρια υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως όπλο από όλες τις πλευρές στον πόλεμο: τις οργανώσεις των αριστερών ανταρτών, τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, αλλά και τον στρατό.

Πρόσωπα που συμμετέχουν σε μια εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και συναντήθηκαν με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Αβάνας αυτή την εβδομάδα, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν αντιμετωπίζει με επαρκή τρόπο το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας.

10 κολομβιάνικες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν χαρακτηριστικά: «ανησυχούμε για την έμφαση που δίνει την τρέχουσα περίοδο το κράτος στις έρευνες για τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από την οργάνωση FARC, παραμερίζοντας τις ευθύνες του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, των παραστρατιωτικών και άλλων».

Κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να προσφερθεί υποστήριξη στα θύματα σεξουαλικής βίας, αλλά και να τιμωρηθούν τα εγκλήματα αυτής της φύσης που έχουν διαπραχθεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν γυναίκες ως σεξουαλικές σκλάβες και άσκησαν σεξουαλική βία για να ενσταλάξουν φόβο, για εκδίκηση ή επιβολή κοινωνικού και στρατιωτικού ελέγχου, ανέφεραν οι οργανώσεις αυτές.

Στην επίσημη κυβερνητική απογραφή των θυμάτων του πολέμου γίνεται λόγος για 7,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους και 11.300 που υπέστησαν σεξουαλική βία.

Η Κολομβία έχει κυρώσει νόμους που προβλέπουν την προσφορά υποστήριξης και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του πολέμου, ανάμεσά τους και στα θύματα σεξουαλικής βίας.

Όμως οι επιζήσαντες αντιμετωπίζουν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια όταν προσπαθούν να καταγγείλουν σεξουαλικά εγκλήματα και να επιτύχουν την απόδοση δικαιοσύνης, και αυτό οδηγεί στο φαινόμενο να αναφέρονται «χρονίως» πολύ λιγότερα τέτοια εγκλήματα από εκείνα που διαπράττονται στην πραγματικότητα, όπως είχε επισημάνει η Ζαϊνάμπ Χαουά Μπανγκούρα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στην Κολομβία τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς περίπου 60 θύματα του πολέμου, ανάμεσά τους και θύματα βιασμών, ταξίδεψαν στην Αβάνα για να μιλήσουν στους διαπραγματευτές για τις εμπειρίες τους.

Οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τρία από τα πέντε σημεία που έχουν τεθεί στο τραπέζι—τη μεταρρύθμιση για το ζήτημα της γης, τη συμμετοχή των FARC στην πολιτική ζωή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Συζητούν το τρέχον διάστημα σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων και την τιμωρία όσων διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.

Σχόλια