Κόσμος

Νεκρός Βρετανός χάκερ που δούλευε για το Ισλαμικό κράτος

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, Βρετανός χάκερ, ηλικίας 20 ετών, γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ, που είχε γίνει ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά θέματα πληροφορικής, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στη Συρία.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο σημαντικού στελέχους του Ισλαμικού Κράτους που αναφέρεται μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες, καθώς την 18η Αυγούστου σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ είχε αναφερθεί ο θάνατος του δεύτερου στην ιεραρχία των τζιχαντιστών.

Πηγή από την αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ πιθανόν ενεπλάκη στην επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Τζουνάιντ Χουσάιν, Βρετανός υπήκοος, πρώην κάτοικος του Μπέρμιγχαμ.

Με βάση δημοσίευμα στον ειδικευμένο ιστότοπο CSO Online, η επιδρομή έγινε κοντά στη Ράκα της Συρίας. Ο Χουσάιν, 21 ετών, είχε πάει στη Συρία κάποια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

Πηγές στην αμερικανική και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters νωρίτερα φέτος ότι πίστευαν πως ο Χουσάιν ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης χάκερ CyberCaliphate, η οποία είχε καταλάβει τον Ιανουάριο λογαριασμό στο Twitter που ανήκε στο Πεντάγωνο. Οι πηγές πάντως πρόσθεσαν ότι δεν γνώριζαν εάν αναμίχθηκε προσωπικά στη συγκεκριμένη επίθεση.

Παρρόλο που οι πηγές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σίγουρο πως ο Χουσάιν σκοτώθηκε στην επιδρομή, κάποιοι το αμφισβητούν. Δύο λογαριασμοί στο Twitter που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα πληροφοριών συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ανέφεραν σε αναρτήσεις τους ότι η σύζυγός του λέει πως ο Τζουνάιντ Χουσάιν είναι ακόμη ζωντανός.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συστημάτων δικτύων πληροφορικής λένε πάντως πως ο Χουσάιν και άλλοι χάκερ που δουλεύουν για λογαριασμό του ISIS δεν έχουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις ικανές να διακόψουν τη λειτουργία δικτύων ή να προκαλέσουν ζημιές σε υποδομές κρίσιμες σημασίας.

ο Άνταμ Μέγιερς, αντιπρόεδρος της εταιρείας CrowdStrike, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλεια υπολογιστών και δικτύων ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν σοβαρή απειλή. Πιθανότητα ήταν ένας χάκερ που απλώς θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ενόχληση». Και συνέχισε: «Ήταν η ανάμιξή του στη στρατολόγηση, στις επικοινωνίες και σε άλλες μορφές υποστήριξης (του Ισλαμικού Κράτους) που τον έκαναν στόχο».

Το 2012, ο Χουσάιν είχε φυλακιστεί για έξι μήνες διότι είχε κλέψει το «βιβλίο διευθύνσεων» από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ που χειριζόταν συνεργάτης του Μπλερ.

Ο Χουσάιν είχε προσελκύσει τελευταία αρκετή προσοχή στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι πηγές του Reuters διέψευσαν δημοσίευμα βρετανικού μέσου ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός βρισκόταν στην τρίτη θέση του καταλόγου στόχων των drones. Τα ανώτερα στελέχη του ΙΚ, εξήγησαν, θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα.

Σχόλια