Κόσμος

Τζεντιλόνι: Ευρωπαϊκό άσυλο και ίση κατανομή μεταναστών

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιπλήττει τις χώρες μέλη της που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της, χρειάζεται το ακριβώς αντίθετο», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Serra αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Το να ζητεί κανείς από την Ιταλία και την Ελλάδα να διαβάσουν το μάθημά τους για το μεταναστευτικό, θα ήταν σαν να ζητούσαμε σε χώρες που έχουν πληγεί από πλημμύρες, να ανοίξουν τις ομπρέλες», δήλωσε ο ιταλός υπουργός εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την επίγνωση της Γαλλίας και Γερμανίας ότι το μεταναστευτικό αποτελεί «κεντρικής σημασίας» ζήτημα.

Ο κ.Τζεντιλόνι υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούν να εφαρμόζονται κανόνες, όπως η Συνθήκη του Δουβλίνου, οι οποίοι εγκρίθηκαν και επινοήθηκαν πριν από 25 χρόνια, ενώ στο μεταξύ το μεταναστευτικό, ως φαινόμενο, έχει υποστεί βαθύτατες αλλαγές».

«Αν συνεχίσει να επικρατεί η άποψη ότι ο καθένας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του, ο κίνδυνος είναι ο πολλαπλασιασμός των αλλεπάλληλων, φοβερών εικόνων, από την Κω μέχρι την FYROM, από τη Μάγχη μέχρι και τη Σικελία, στο τέλος μπορεί να μετατραπεί σε έναν τεράστιο λίθο που θα δημιουργεί πρόβλημα με το βάρος του στο μέλλον της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι πρέπει να συμμεριστούμε και να τροποποιήσουμε τους κανόνες υποδοχής, χωρίς να ξεχνάμε τη μεσοπρόθεσμη προσπάθεια, σχετικά με τις βαθιές αιτίες: πολέμους, φτώχεια, δικτατορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη, και όχι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία ή στην Γερμανία», υπογράμμισε ο ιταλός υπουργός εξωτερικών ενώ ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού ασύλου και ζητεί τη δημιουργία νόμιμων ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την ίση κατανομή των μεταναστών, ανάμεσα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια