Κόσμος

Το Βερολίνο αναστέλλει το "Δουβλίνο II" για τους Σύριους

Σταμάτησε η Γερμανία να στέλνει τους Σύριους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου "Δουβλίνου 2", του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

Σε σχόλιό της από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό χαιρετίζοντας αυτήν την ενέργεια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε ότι «για την Κομισιόν αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν το μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη».

«Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στο λογαριασμό της στο Twitter η BAMF ανέφερε ότι «επί του παρόντος» και «στην πράξη» δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύριων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι το "Δουβλίνο 2" υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

Τη Δευτέρα στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ζήτησαν μια «ενιαία» στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες μιας συνοικίας του Ντούισμπουργκ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κατάσταση που δεν είναι αντάξιά της».

Αναφερόμενη στην άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν άσυλο, επανέλαβε ότι θα πρέπει «να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο, όμως - Η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο δεν είναι χώρες όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας εμφύλιος πόλεμος».

«Αυτοί που έχουν δικαίωμα στο άσυλο, για παράδειγμα οι Σύριοι, θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη», συνέχισε.

«Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος: δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε», κατέληξε.

Η Μέρκελ πρόκειται να επισκεφτεί την Τετάρτη το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο έγινε στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών το σαββατοκύριακο.

«Η καγκελάριος θα συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, τους υπεύθυνους (του κέντρου) και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ σε ξενώνα προσφύγων από την έναρξη της κρίσης.

Σχόλια