Κόσμος

"Ως ομοφυλόφιλος έζησα τον εφιάλτη του Ισλαμικού Κράτους"

Μαρτυρίες ομοφυλόφιλων από τη Συρία και το Ιράκ, για τη ζωή τους υπό το καθεστώς τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), άκουσε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ιστορική συνεδρία του για τα δικαιώματα της κοινότητας των λεσβιακών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT).

Ένα από τα άτομα που κλήθηκαν να καταθέσουν την εμπειρία τους, ο Σούμπι Νάχας, είπε ότι τους ομοφυλόφιλους στην πόλη του Ίντλιμπ τούς πετάνε από τις οροφές, και το πλήθος, στο οποίο βρίσκονται και παιδιά, ζητωκραυγάζει και τους λιθοβολεί.

«Στο Ισλαμικό Κράτος, οι ομοφυλόφιλοι εντοπίζονται και φονεύονται συνέχεια», είπε ο Νάχας, ο οποίος διέφυγε και τώρα εργάζεται για μία οργάνωση μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως περιέγραψε, «στις εκτελέσεις, εκατοντάδες κάτοικοι μαζί με παιδιά ζητωκραυγάζουν σαν να γιορτάζουν σε γάμο».

Ο Νάχας είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οι LGBT δεν είναι απλώς «μια ορολογία που εφευρέθηκε από τη Δύση» και ότι τα άτομα που ανήκουν σε σεξουαλικές μειοψηφίες στη Μέση Ανατολή «θέλουν και αυτά τα δικαιώματά τους».

«Ψάχνουν για ομοφυλόφιλους και μέσω Facebook»

Ο Αντάν, ένας Ιρακινός που μίλησε διά τηλεφώνου στο Συμβούλιο από κάποια κρυφή τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, είπε ότι είχε βασανιστεί από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ πριν εμφανιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, και πως φοβόταν ότι η οικογένειά του μπορεί να τον είχε καταδώσει στους τζιχαντιστές.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους «είναι επαγγελματίες όσον αφορά την εντόπιση των ομοφυλόφιλων. Τους κυνηγάνε έναν-έναν. Όταν πιάσουν κάποιον, ψάχνουν το τηλέφωνό του και τις επαφές του και τους φίλους του στο Facebook», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Δικαιωμάτων για Ομοφυλόφιλους και Λεσβίες, Τζέσικα Στερν, δήλωσε ότι τα μέλη του ΙΚ έχουν αναλάβει την ευθύνη τουλάχιστον 30 εκτελέσεων για σοδομισμό και πως έχουν αναρτήσει σχετικό υλικό σε ιστότοπους για παραδειγματισμό.

Η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή για να δοθεί το μήνυμα ότι τα δικαιώματα των λεσβιακών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στον κύριο προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών», είπε η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, που φέτος γιορτάζουν τα 70 χρόνια από την ίδρυσή τους. «Η συνάντηση είναι ιστορική και έπρεπε να είχε γίνει ήδη εδώ και πολύ καιρό», είπε η Πάουερ.

Η συνεδρία ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ΟΗΕ, αλλά η Αγκόλα και το Τσαντ, μέλη του Συμβουλίου, απείχαν. Η Κίνα, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Ρωσία έστειλαν αντιπροσώπους, αλλά απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι πάνω από 75 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν νομοθεσίες που καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως κακούργημα.

Σχόλια