Κόσμος

Οργή Μπαν Κι-Μουν για τις βαρβαρότητες στην Παλμύρα

O Μπαν Κι-Mουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, εξέφρασε αποτροπιασμό για τις «βάρβαρες» επιθέσεις στη συριακή πόλη της Παλμύρας, όπου τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ, μια εβδομάδα μετά τον αποκεφαλισμό του πρώην επικεφαλής αρχαιοτήτων της ιστορικής πόλης καλώντας τις χώρες του κόσμου «να ενωθούν και να δράσουν γρήγορα για να θέσουν τέρμα στις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες».

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Παλμύρα από τον Μάιο, κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος που χρονολογείται από το έτος 17, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Μπαν εξέφρασε επίσης την οργή του μετά τη δολοφονία με αποκεφαλισμό του πρώην επικεφαλής των Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, του 82χρονου Χάλεντ αλ-Ασαντ, προσωπικότητας που αποτελούσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς γι αυτή την αρχαία πόλη. Η σορός του ακρωτηριάστηκε, αφού προηγουμένως κρεμάστηκε ακέφαλη από στύλο, με το κεφάλι να κείτεται στο έδαφος, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες.

«Αυτές οι βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων που διαπράττονται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία εναντίον των κατοίκων της και της κληρονομιάς της», δήλωσε ο Μπαν υπενθυμίζοντας ότι η καταστροφή χώρων που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται έγκλημα πολέμου και καταδικάζοντας τις ωμότητες των τζιχαντιστών.

Σχόλια