Κόσμος

"Τα βρήκαν" Βόρεια και Νότια Κορέα για αποκλιμάκωση της έντασης

Βόρεια και Νότια Κορέα κατέληξαν σε συμφωνία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών ειδικών απεσταλμένων τους, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι δύο χώρες έφτασαν σε ανταλλαγή πυρών την προηγούμενη εβδομάδα στη μεθόριο, καθώς η Βόρεια Κορέα ζητούσε από τη Σεούλ να σταματήσει την προπαγάνδα με μεγάφωνα στις μεθοριακές περιοχές κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών θα ανακοινωθούν από το Νοτιοκορεάτη ειδικό απεσταλμένο, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Νότιας Κορέας.

Στη συμφωνία, όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr, περιλαμβάνεται η έκφραση «λύπης» από τη βορειοκορεατική πλευρά για όσα συνέβησαν, ενώ η νοτιοκορεατική πλευρά θα σταματήσει τη μετάδοση μηνυμάτων με μεγάφωνα κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Παράλληλα, αμφότερες οι πλευρές «προωθούν» την επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί από τον πόλεμο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η Β. Κορέα δηλώνει μεταμέλεια για τον τραυματισμό του στρατιώτη από την έκρηξη ναρκών, ενώ ανακοινώνεται πως θα διεξαχθούν συνομιλίες εκ νέου  στη Σεούλ ή την Πιονγιάνγκ το συντομότερο δυνατό.

Η μεθοριακή ζώνη μεταξύ Βορρά και Νότου στην κορεατική χερσόνησο υπήρξε πάντα εστία έντασης, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είχε επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα ο στρατός της Β. Κορέας να θέτει στο στόχαστρό του τον προπαγανδιστικό μηχανισμό στη νότια πλευρά των συνόρων.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, είχε διατάξει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να «αντιδράσει με σθένος» στις προκλήσεις, ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε θέσει σε συναγερμό το στρατό του.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το protothema.gr, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει ότι είναι σημαντικό η Πιονγκγιάνγκ να ζητήσει συγνώμη για τις προκλήσεις της και την τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού, διαφορετικά τα μεγάφωνα της Σεούλ που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να σιγήσουν.

«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να ζητήσει "ξεκάθαρη συγνώμη" στη διάρκεια μιας συνεδρίασης μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών και να υποσχεθεί ότι δε θα επιδοθεί σε "νέες προκλήσεις" και τεταμένες καταστάσεις», είχε δηλώσει η πρόεδρος στη διάρκεια συνεδρίασης με τους συμβούλους της.

Είχε προειδοποιήσει, μάλιστα, πως σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε κατάλληλα μέτρα και θα συνέχιζε την εκπομπή μηνυμάτων από τα μεγάφωνα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από το περασμένο Σάββατο με τις συνομιλίες να διεξάγονται στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός για τον πόλεμο της Κορέας 1950-1953.

Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, ένα περιστατικό για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ως υπεύθυνη.

Σε αντίποινα, η Νότια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα μεγάφωνα που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας κατά μήκος των κοινών συνόρων με το Βορρά, έπειτα από 11 χρόνια σιγής τους.

Σχόλια