Κόσμος

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο Ναό του Βάαλ στην Παλμύρα

Συνεχίζοντας την καταστροφική τους μανία σε αρχαιότητες και έργα τέχνης, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν το ρωμαϊκό Ναό του Βάαλ, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης Παλμύρα, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας Μααμούν Αμντούλ Καρίμ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη της ISIS πυροδότησαν μία «μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» που είχαν τοποθετήσει γύρω από το ναό - από τους καλύτερα διατηρημένους στην αρχαία Παλμύρα, αλλά πλέον σχεδόν ολικά κατεστραμμένος από την έκρηξη, όπως δήλωσε ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μααμούν Αμντούλ Καρίμ.

Ήταν η πρώτη ανατίναξη ρωμαϊκού ναού από τον περασμένο Μάιο, οπότε οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Παλμύρα.

UNESCO: «Έγκλημα πολέμου»

Η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη Συρία, από την τζιχαντιστική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" συνιστά «έγκλημα πολέμου» και «οι δράστες θα πρέπει να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους», κατήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις», τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στο θεό των Φοινίκων Βάαλ, στον οποίο αποδίδονταν χαρακτηριστικά ουράνιας θεότητας (κυρίαρχος του κεραυνού και της καταιγίδας). Σε κείμενα της περιοχής, ο θεός Βάαλ ταυτίζεται με τον Δία.

Γνωστή και ως το «μαργαριτάρι της ερήμου», η αρχαία Παλμύρα, που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, είναι μία καλά διατηρημένη όαση βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον 82χρονο ερευνητή Χάλεντ Άσαντ, που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από έναν μήνα.

Πριν από την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύριοι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν ληστεία, πώληση ή καταστροφή τους.

Σχόλια