default-image

Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το μεταναστευτικό

Κόσμος
Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, σήμερα θα έχουν συνάντηση στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με στόχο να δώσουν μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα στην καγκελαρία όπου θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, αλλά και το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Αργότερα θα έχουν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Γαλλικές πηγές ανέφεραν: «Πρέπει να ξαναδώσουμε ώθηση ώστε αυτό που αποφασίστηκε (στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) να τεθεί σε εφαρμογή και να ανοιχθούν νέες προοπτικές» και προσθέτουν: «Η κατάσταση δεν ρυθμίζεται και οι αποφάσεις που έλαβαν οι Βρυξέλλες δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος τον περιστάσεων».

Στα πλαίσια της συνάντησης, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, την πρόθεση των χωρών τους να εμβαθύνουν στην εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου και να θέσουν σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα αυτό. Στις προτεραιότητές τους βρίσκεται η σύνταξη ενός κοινού καταλόγου με τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες».

Μέχρι τώρα οι λίστες αυτές συντάσσονται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και έχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τις Βαλκανικές χώρες. Οι μετανάστες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες «ασφαλείς χώρες» δεν θεωρούνται εκ των προτέρων ως υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου.

Ολάντ και Μέρκελ θα εξετάσουν την επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας μια καταληκτική ημερομηνία.

Η Γερμανία εκτιμά ότι θα δεχτεί έως και 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου μέσα στο 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News