Κόσμος

Μπλόκο της Ρωσίας στην Wikipaideia

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, η κρατική υπηρεσία που επιτηρεί τις επικοινωνίες στη Ρωσία, η Ροσκομναντζόρ, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, μετά από άρνηση της τελευταίας να αποσύρει άρθρο της που δίνει οδηγίες παρασκευής ενός ναρκωτικού.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Ιζβέστια, ο φορέας εποπτείας ελπίζει ότι η εγκυκλοπαίδεια θα αποσύρει το άρθρο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα ρωσικό δικαστήριο διαβίβασε στην Ροσκομναντζόρ αίτημα να τεθεί σε «μαύρη λίστα» η Wikipedia αν δεν διαγράψει ένα άρθρο με πληροφορίες που ήδη κυκλοφορούν δημόσια σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής ουσιών των οποίων τα υλικά περιλαμβάνουν ναρκωτικά, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η ομάδα των εθελοντών που ελέγχει τη διαχείριση της Wikipedia στη Ρωσία είπε ότι η εγκυκλοπαίδεια δεν θα απαλείψει το άρθρο, και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που περιέχει έχουν ληφθεί από ιστότοπο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ενώ όλες οι πηγές είναι ακαδημαϊκές.

Πέρυσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει ότι η Ρωσία θα καταργήσει σταδιακά ιστότοπους που προωθούν εξτρεμισμό και βία, τη διάδοση των οποίων απαγορεύει το σύνταγμα της χώρας.

Σχόλια