Κόσμος

Συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Η Γερμανία και η Γαλλία θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί πιό γρήγορα και αποπτελεσματικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων που επιδεινώνεται.

Εντωμεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες από τη Γερμανία ότι κουβαλάει ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο αιτούντων άσυλο.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα να συζητήσουν πώς να επιταχύνουν τη παροχή βοήθειας για χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους διακινδυνεύουν τις ζωές τους στη θάλασσα για να φτάσουν την νότια Ευρώπη πριν συνεχίσουν, διασχίζοντας την ήπειρο.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζανέβ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αναγκη να κινηθεί πιο γρήγορα, δεδομένου ότι οι  μετανάστες σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Την Τετάρτη, ο ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία, ο κυριότερος προορισμός των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένει «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο» μέσα στο 2015, έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης, και καλούσε την ΕΕ να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

«Είναι εμφανές ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια για να στήσουν 'χώρους αναμονής' για νεοαφιχθέντες μετανάστες. Οι χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ θα χρειαστούν επίσης τη βοήθεια της ΕΕ για να αποτρέψουν τους διακινητές καθώς και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης», δήλωσε.

Στην Κωνσταντινούπολη, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παροχής βοήθειας στους μετανάστες Φουάτ Οκτάι είπε στο Ρόιτερς ότι η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης της Συρίας, και θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για να αναλάβει μια ευθύνη της οποίας το βάρος η Τουρκία σηκώνει μόνη της.

Σχόλια