default-image

"Ναι" από Ισπανία, Αυστρία, Εσθονία στο ελληνικό πρόγραμμα

Κόσμος
"Ναι" από Ισπανία, Αυστρία, Εσθονία στο ελληνικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας καθώς και από την αρμόδια επιτροπή της αυστριακής Βουλής το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Το ισπανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και υπέρ του ελληνικού προγράμματος ψήφισαν 297 βουλευτές, ενώ 20 είπαν «όχι» και υπήρξαν και 5 αποχές.

Αρκετοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που στη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία δε βοηθά τους Έλληνες. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, κίνδυνοι στην εκτέλεση (του προγράμματος), δεδομένης της πολιτικής κατάστασης», είπε από το βήμα του ισπανικού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι εύκολο - ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και περίπλοκος».

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και τους Podemos, ο Ντε Γκίντος εξαπέλυσε επίθεση κατά των «λαϊκιστικών τραγουδιών των σειρήνων» που είπε ότι έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.

«Εάν επιλέξετε ανάμεσα στο να ταπεινώσετε την Ελλάδα και να αναγκάσετε την Ελλάδα να πληρώσει με την τελευταία ρανίδα του αίματός της, ακολουθώντας το οικονομικό συμφέρον, τότε η οικονομία δε θα μπορέσει να ανακάμψει» είπε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς.

"Πράσινο φως" και από Εσθονία-Αυστρία

Στην Εσθονία, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές.

Συνολικά, 93 από τους 101 βουλευτές συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση της εσθονικής Βουλής που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.

Ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταλίν δεν είναι αρνητικό σε συνομιλίες για άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - όπως η επέκταση των περιόδων αποπληρωμής του.

Το "πράσινο φως" για το τρίτο πακέτο βοήθειας άναψε και η αρμόδια επιτροπή του αυστριακού κοινοβουλίου, καθώς δεν υπήρξε ψηφοφορία σε επίπεδο Ολομέλειας.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει την Τετάρτη το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια ημέρα θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο "ανταρσίας" από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η έγκριση του προγράμματος.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλά σήμερα, Τρίτη, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της με στόχο να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας στην Μπούντεσταγκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News