Κόσμος

Ιταλία: Συλλήψεις για το θάνατο 49 μεταναστών στο αμπάρι πλοίου

Οκτώ φερόμενοι ως διακινητές, οι οποίοι πιστεύεται ότι ανάγκασαν μετανάστες να παραμείνουν στο αμπάρι αλιευτικού στη Μεσόγειο, καταδικάζοντάς τους σε θάνατο λόγω ασφυξίας από τις αναθυμιάσεις της μηχανής του πλεούμενου, συνελήφθησαν και σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία για ανθρωποκτονία, ανακοίνωσε την Τρίτη η ιταλική αστυνομία.

Ορισμένοι από τους διακινητές πιστεύεται ότι κλότσησαν τα κεφάλια μεταναστών όταν εκείνοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν και να βγουν από το αμπάρι διότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, δήλωσε ο εισαγγελέας Μικελάντζελο Πατάνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κατάνια της Σικελίας, όπως μεταδίδει το "Βήμα" online.

Οι 49 νεκροί μετανάστες ανακαλύφθηκαν το σαββατοκύριακο μέσα στο αλιευτικό 13 μέτρων, το οποίο μετέφερε συνολικά 362 ανθρώπους που ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική.

Επρόκειτο για το τρίτο περιστατικό με δεκάδες θανάτους αυτόν το μήνα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα ως και 50 μετανάστες χάθηκαν -και θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι- μετά το ναυάγιο της λέμβου στην οποία επέβαιναν, μερικές ημέρες μετά την ανατροπή ενός σκάφους με έως και 200 νεκρούς στα ανοικτά της Λιβύης.

Οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος στη Λιβύη και χρεώνουν τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες χιλιάδες δολάρια κατ' άτομο για το διάπλου της Μεσογείου, συχνά με παραφορτωμένα, πεπαλαιωμένα και κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις που έγιναν μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ την Τρίτη το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε πως διασώθηκαν άλλοι 116 μετανάστες από ένα ιστιοπλοϊκό στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας.

Πάνω από 2.300 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να κάνουν το διάπλου της Μεσογείου, μετά τους 3.300 που είχαν καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Οι σοροί των θυμάτων και οι επιζήσαντες της τραγωδίας του σαββατοκύριακου μεταφέρθηκαν στην Κατάνια τη Δευτέρα και οι φερόμενοι ως διακινητές συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή και υποστήριξη παράνομης μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Κατάνιας, τα θύματα θα ενταφιαστούν στο νεκροταφείο της σικελικής πόλης μόλις ολοκληρωθούν οι νεκροψίες-νεκροτομές.

Οι ιταλικές Αρχές ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 20χρονος Μαροκινός, που φέρεται ότι ήταν ο καπετάνιος του μοιραίου πλεούμενου, ενώ οι υπόλοιποι επτά φέρονται να επέβαλαν την τάξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές μεταξύ των επιζώντων και ιδίως τους οικείους των θυμάτων. Ο λόγος που εμπόδισαν τους μετανάστες να ανέβουν στο κατάστρωμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ήταν πως φοβούνταν ότι το πλοίο θα ανατρεπόταν.

Οι φερόμενοι ως διακινητές είναι τρεις Μαροκινοί, οι δύο 18 ως 20 ετών και άλλος ένας 30 ετών, τέσσερις Λίβυοι, 18-20 ετών επίσης, και ένας 17χρονος Σύρος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων.

Σχόλια