Κόσμος

Αναστασιάδης: "Δε συζητάμε για ανταλλαγή περιουσιών"

«Η συζήτηση στο περιουσιακό διεξάγεται πάνω σε νέα βάση και νέα δεδομένα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι αναγνωρίζονται κάποια δικαιώματα, με πρώτο λόγο στους ιδιοκτήτες, αλλά πρόσθεσε πως οι «θεραπείες κατηγοριοποιούνται και είναι πολλές».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λειτουργία για τη γιορτή της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκκιώτισσας, στον Πρόδρομο, ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή στα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι εντός του Αυγούστου θα ενημερωθούν πλήρως για το τι συζητείται.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Σερτάρ Ντενκτάς για ανταλλαγή περιουσιών, είπε ότι δε συζητεί με τον Σερτάρ Ντενκτάς ούτε και τίθεται κάτι ανάλογο. «Ανάλογες θέσεις είχε και ο κύριος Έρογλου, γι' αυτό και δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ουσιαστική φάση έχει ήδη αρχίσει.

«Θα ήταν σφάλμα αν λέγαμε ότι τώρα είμαστε έτοιμοι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εδώ και 41 χρόνια πανέτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις από καμιά των πλευρών, και εννοώ είτε των Τουρκοκυπρίων είτε της Τουρκίας, στη θέση ότι επιτέλους επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι οι σημαντικότεροι μήνες για το Κυπριακό είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος και Δεκέμβριος, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα: «Όχι γιατί δε θέλουμε να επισπευσθεί η λύση, εξ ου και η θέση μας είναι το ταχύτερο δυνατόν να εξευρεθεί λύση, αλλά δεν μπορεί να κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Η πίεση είτε του χρόνου είτε τρίτων δεν είναι προς όφελος του επιδιωκόμενου στόχου μιας λύσης αποδεκτής και από την ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σχόλια