Κόσμος

Η αστερόεσσα κυματίζει και πάλι στην Αβάνα μετά από 54 χρόνια

Μετά από 54 χρόνια, η αμερικανική σημεία κυματίζει και πάλι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα. Τη σημαία ύψωσαν Αμερικανοί πεζοναύτες σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στην τελετή, που σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα, συμμετείχαν τρεις απόστρατοι πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των πεζοναυτών που έκανε στην έπαρση στο χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη, όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα, όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ' αυτούς τους οποίους υπηρετούν και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Κέρι προσγειώθηκε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν προσγειωθεί, ο Aμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν πως «θα υπάρξουν απρόοπτα» στην πορεία για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, όμως «είναι μια αρχή».

Ενώ οι Κουβανοί γιόρτασαν την έπαρση της σημαίας τους στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιουλίου, οι Αμερικανοί περίμεναν μέχρι να μπορέσει ο Κέρι να ταξιδέψει στην Αβάνα.

Σχόλια