default-image

Reuters και WSJ: "Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους"

Οικονομία
Reuters και WSJ: "Ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σοβαρές ανησυχίες» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρουν οι θεσμοί μέσα από διαρροές του διεθνή Τύπου, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβάσεις χωρίς ονομαστικό «κούρεμα του χρέους».

Τόσο το Reuters, όσο και η Wall Street Journal σε δημοσιεύματά τους αναφέρουν το ίδιο συμπέρασμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το κείμενο των θεσμών αναφέρουν πως «η μεγάλη αναλογία του χρέους έναντι του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση και εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

«Συνολικά, ο κατάλληλος συνδυασμός επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος για επιτόκιο θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη ονομαστικού κουρέματος, όπως είχε αναφέρει το Eurogroup στις 12 Ιουλίου» αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο.

Στη ανάλυση, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται (χωρίς το ζήτημα των τραπεζών) στα 13,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.

Wall Street Journal

Μια νέα αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος, διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και ότι θα απαιτηθεί άμβλυνση των μέτρων, βήματα που πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν απρόθυμες να αναλάβουν.

Το τρισέλιδο έγγραφο που έχει στην κατοχή της η The Wall Street Journal, προετοιμάστηκε από τους θεσμούς, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την άποψη του ΔΝΤ, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι για άλλη μία φορά υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ακόμη κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης και κατορθώσει να αντλήσει 13,9 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κρατικών assets, το χρέος της αναμένεται να παραμείνει στο 159,7% του ΑΕΠ το 2022.

Το επίπεδο του 2022 είναι σημαντικό διότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν προηγουμένως υποσχεθεί να φέρουν το χρέος της χώρας στο 110% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να παραμείνει και το ΔΝΤ εμπλεκόμενο στη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει μόνο μερικώς το πρόγραμμα, το χρέος της θα διαμορφωθεί  στο 173,7% του ΑΕΠ το 2022, αναφέρει το έγγραφο. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως αν η Ελλάδα πετύχει καλύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη και έσοδα από κρατικοποιήσεις, τότε το χρέος της θα υποχωρήσει στο 148% του ΑΕΠ το 2022.

Στο έγγραφο των θεσμών δεν γίνεται αναφορά για το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος - ενδεχόμενο που αποτελούσε βασικό σενάριο στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ πριν την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, με τους θεσμούς να αναμένουν ύφεση 2,3% φέτος και 1,3% το επόμενο έτος, υπάρχουν "σοβαρές ανησυχίες" για το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, το έγγραφο προτείνει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μεταφέρουν για άλλη μια φορά στην Τράπεζα της Ελλάδος τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνειά της και τους τόκους αυτών. Με βάση αυτά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφύγουν μια ονομαστική μείωση του χρέους της Ελλάδας, γνωστό ως "κούρεμα", αναφέρουν στην έκθεσή τους οι θεσμοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News