default-image

Moody's: "Θετική η αποτίμηση της συμφωνίας της Ελλάδας"

Οικονομία
Moody's: "Θετική η αποτίμηση της συμφωνίας της Ελλάδας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η Moody's. «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, είναι credit positive διότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μια πολιτική συμφωνία η οποία με τη σειρά της μπορεί να ελαφρύνει βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις ρευστότητας εν όψει μιας κρίσιμης αποπληρωμής προς την ΕΚΤ, ύψους 3,4 δισ. Ευρώ».

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα intelligent-news, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει σε σχόλιό του για την Ελλάδα ότι «αν κρίνουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις και τα βαθιά οικονομικά προβλήματα και τον κοινωνικό διχασμό μεταξύ του κόσμου, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τους συμφωνηθέντες στόχους και να συμμορφωθούν με τους στόχους των πιστωτών».

Σύμφωνα με τη Moody's, λόγω του πολιτικά αμφιλεγόμενου χαρακτήρα των απαιτήσεων που συνδέονται με το τρίτο πακέτο διάσωσης, «τα ρίσκα εφαρμογής θα παραμείνουν υψηλά κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος μέχρι το 2018. Οι δημοσιονομικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά από τις αρχικές διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω της πρόσφατης αποδυνάμωσης της οικονομίας».

Η Moody's αναμένει ότι «το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 4% φέτος, μετά από την ανάπτυξη 0,8% πέρυσι. Η επιδείνωση της οικονομίας θα περιπλέξει τις προσπάθειες της τρέχουσας και των μελλοντικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε σταθερή βάση».

Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος, και πλεονάσματα 0,5% το επόμενο έτος, 1,75% και 3,5% το 2017 και 2018 αντιστοίχως, όπως αναφέρει το capital.gr. Η έγκριση των προαπαιτούμενων θα μπορούσε να απελευθερώσει την πρώτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Ενώ η Moody's αναμένει ότι η ελληνική Βουλή θα περάσει το νομοσχέδιο με την στήριξη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω διάβρωση της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι τέτοιο θα αύξανε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ως εκ τούτου και την πολιτική αβεβαιότητα και το εκτελεστικό ρίσκο του προγράμματος.

Μετά την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλιών πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία επίσης. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία και η Φινλανδία, έχουν ήδη εκφράσει κάποιες ανησυχίες για την τεχνική συμφωνία.

Εάν η διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης της πρώτης δόσης μέσα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν ολοκληρωθεί πριν  από τις 20 Αυγούστου, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα η προοπτική ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα από τον EFSM για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Η Moody's αντιλαμβάνεται ότι ο EFSM έχει ακόμη 6 δισ. ευρώ, μετά από το πρώτο δάνειο-γέφυρα των 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση για να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Επισημαίνεται δε πως ακόμη και αν μια πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα επιτευχθεί γρήγορα, οποιαδήποτε απόκλιση στην εκτέλεση του προγράμματος θα φέρει το ερώτημα της συνέχισης της χρηματοδοτικής στήριξης στην ατζέντα για τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος.

Η σκληρή στάση ορισμένων βασικών κρατών-μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα -και ο πιθανός ρόλος του ΔΝΤ σε οποιαδήποτε τρίτη διάσωση, που μπορέι να εξαρτάται από την αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα- σημαίνει ότι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, δεν είναι βέβαιη, αναφέρει η Moody's σύμφωνα με το intelligent-news.

Αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα της στήριξης της εξωτερικής χρηματοδότησης καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, επιδεινώνεται από την περιορισμένη ικανότητα των θεσμικών οργάνων της χώρας να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, και τη σημαντική κοινωνική και πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα προς τους όρους της συμφωνίας διάσωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News