Κόσμος

Τέξας: Εκτελέστηκε 27χρονος θανατοιποινίτης

Χθες εκτελέστηκε στο Τέξας ο Ντάνιελ Λόπεζ, ένας 27χρονος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, το 2009, και είχε αποκηρύξει το δικαίωμά του να προσφύγει κατά της θανατικής ποινής του.

Ο 27χρονος εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στις 18:31 τοπική ώρα (04:31 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη φυλακή του Χάντσβιλ.

Να σημειωθεί ότι είναι ο 528ος θανατοποινίτης που εκτελείται στο Τέξας, μια πολιτεία που έχει εκτελέσει τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη, από την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε τη θανατική ποινή το 1976.

Ο Λόπεζ καταδικάστηκε επειδή παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του τον 47χρονο αστυνομικό Στιούαρτ Αλεξάντερ στη διάρκεια καταδίωξης.

Ενώ ο Αλεξάντερ τοποθετούσε καρφιά στον δρόμο ώστε να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο του Λόπεζ που προσπαθούσε να ξεφύγει από άλλους αστυνομικούς, ο νεαρός τον χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα το σώμα του να εκτιναχθεί σε απόσταση 53 μέτρων.

Αφού συνελήφθη ο Λόπεζ υποστήριξε ότι προσπαθούσε να διαφύγει γιατί νόμιζε ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του για παραβίαση της υπό όρους αποφυλάκισής του.

Στο δικαστήριο δήλωσε ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει τον αστυνομικό αλλά του αξίζει να πεθάνει για το έγκλημα που διέπραξε. Εντωμεταξύ, για πολλά χρόνια προσπαθούσε να επισπεύσει την εκτέλεσή του και απέσυρε όλες τις εφέσεις που είχαν γίνει για την αναβολή της.

Ωστόσο, δικηγόροι που δήλωσαν ότι ενεργούν εκ μέρους του κατέθεσαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά τη διανοητική του κατάσταση αλλά και ότι στην ουσία χρησιμοποιεί την πολιτεία γιατί στην πραγματικότητα θέλει να αυτοκτονήσει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση.

Σχόλια