Κόσμος

ΗΠΑ: Αποζημίωση-μαμούθ σε εργάτη που ψήθηκε στο φούρνο

Η εταιρεία Bumble Bee Foods, η οποία συσκευάζει τόνο και εδρεύει στην Καλιφόρνια,μετά από τον τραγικό θάνατο ενός εργάτη της σε βιομηχανικό δυστύχημα το 2012 καλείται να καταβάλει αποζημίωση μαμούθ, ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόστιμο, που εντάσσεται στη συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, είναι το μεγαλύτερο που καταβάλλεται για παραβίαση κανονισμών ασφαλείας στην Καλιφόρνια και αφορά έναν μόνο εργαζόμενο.

Ο 62χρονος εργάτης κατά λάθος ψήθηκε σε βιομηχανικό φούρνο.

Στις 11 Οκτωβρίου 2012, ο 62χρονος Χοσέ Μελένα, μπήκε σε έναν κυλινδρικό, βιομηχανικό φούρνο 10,6 μέτρων, για να τον καθαρίσει, πράγμα που έκανε κάθε μέρα, στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Σάντα Φε Σπρινγκς της Καλιφόρνιας.

Όμως υπόλοιποι εργάτες δεν τον είδαν, γέμισαν τον φούρνο με περίπου 5.400 κιλά τόνου και τον έθεσαν σε λειτουργία με αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα σε αυτόν ο Μελένα και να χάσει τη ζωή του. Το ψήσιμο διήρκεσε δύο ώρες και η θερμοκρασία άγγιξε τους 130 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες Τζάκι Λέισι, το μισό από το πρόστιμο θα δοθεί για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων φούρνων ψησίματος του τόνου ώστε να μη χρειαστεί ξανά οι εργάτες να μπαίνουν μέσα σε αυτούς για τη συντήρησή τους ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο,

Η οικογένεια του Μελένα θα λάβει ως αποζημίωση για τον θάνατό του 1,5 εκατ δολάρια.

Επίσης, η Bumble Bee θα πρέπει να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση με την οποία θα παραδέχεται την ενοχή της, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο διευθυντής του εργοστασίου και ο πρώην διευθυντής ασφαλείας του επίσης θα πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση στην οποία θα παραδέχονται την ενοχή τους, να καταβάλουν πρόστιμα και να προσφέρουν κοινωφελή εργασία.

Σχόλια