Κόσμος

Τουρκία: Πρόωρες εκλογές "βλέπουν" τον Νοέμβριο

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο στην Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), φαίνεται αισιόδοξη λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και απομακρύνεται η ιδέα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Με τις πρόσφατες εκλογές του Ιούνη με την εκλογική επίδοση του 41% και την απώλεια της αυτοδυναμίας για πρώτη φορά από το 2002, η κυβέρνηση αρχίζει αν κερδίζει το χαμένο έδαφος. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει αρχίζει να παίζει η πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κατά των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ και κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή η επιχείρηση είναι «συγχρονισμένος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», ωστόσο οι επικριτές θεωρούν πως πρόκειται για έναν πόλεμο κατά των Κούρδων με στόχο την ανάκτηση της εθνικιστικής ψήφου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ενώπιον τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σήμερα ότι «θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ επανέλαβε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους έχει παγώσει.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Andy-Ar που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπει ότι από τον Ιούνιο το AKP έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και βρίσκεται στο 42,8% των ψήφων, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό το ποσοστό του εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Δύο ακόμη πρόσφατες δημοσκοπήσεις ωστόσο προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει ποσοστό ικανό να του δώσει την αυτοδυναμία.

Αν και ο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, έχει προϊδεάσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει καμία "ιστορική ανακοίνωση".

Ο ηγέτης του CHP από την πλευρά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δηλώνει ότι το AKP δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα του. «Λέμε ας κυβερνήσουμε μαζί τη χώρα και απαντούν μην ανακατεύεστε».

Στη σημερινή του ομιλία, ο Ερντογάν επετέθη με ιδιαίτερη δριμύτητα κατά του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HPD) του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. «Αυτή η παράταξη πρέπει να δηλώσει σαφώς ότι παίρνει αποστάσεις από την τρομοκρατική οργάνωση (PKK), διαφορετικά θα παραμείνει πιόνι των ανταρτών», είπε χαρακτηριστικά.

Το HDP εξασφάλισε κατά τις εκλογές του Ιουνίου το 13% των ψήφων και 80 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο, επεκτείνοντας πέραν της κουρδικής κοινότητας της Τουρκίας την πολιτική του επιρροή και στερώντας από το AKP την αυτοδυναμία.

Σχόλια