Κόσμος

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο με 60 αγνοούμενους μετανάστες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης οι επιζήσαντες του χθεσινού ναυαγίου, αγνοούνται περίπου 60 μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφους που τους μετέφερε στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Λιβύης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης (ΔΟΜ)  είχε ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει μέχρι τώρα την ζωή τους φέτος κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία, σε σύγκριση με τους 3.279 νεκρούς σε όλη τη την διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ελικόπτερο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού εντόπισε χθες ένα φουσκωτό σκάφος που φαινόταν να ξεφουσκώνει και έριξε στην θάλασσα ναυαγοσωστικές σχεδίες στους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό. Στην συνέχεια το σκάφος βυθίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το ιταλικό πλοίο Mimbelli έσπευσε εκεί και διέσωσε 52 μετανάστες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν σε εκπρόσωπο του ΔΟΜ οι επιζήσαντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στο φουσκωτό αυτό επέβαιναν περίπου 117 με 120 άνθρωποι, όλοι προερχόμενοι από την υποσαχάρεια Αφρική (Γκάνα, Μαλί, Νιγηρία, Καμερούν κλπ).

Αγνοείται η τύχη περίπου 60 μεταναστών.

Ελικόπτερο διέσωσε αργότερα δύο μετανάστες που κρατιόντουσαν σε ένα βαρέλι που επέπλεε κοντά στην περιοχή στην οποία βυθίστηκε το φουσκωτό, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Στο σκάφος αυτό, στο οποίο επέβαιναν 32 γυναίκες, εκ των οποίων περίπου 15 βρίσκονται μεταξύ των διασωθέντων.

Να σημειωθεί ότι δεν επέβαιναν παιδιά.

"Μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι έφτασαν, αλλά δεν θα ξέρουμε ποτέ πόσοι είχαν αναχωρήσει. Αυτό συμβαίνει πιο σπάνια τώρα πια λόγω του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν υπάρξει ναυάγια για τα οποία κανείς δεν θα μάθει ποτέ τίποτε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Φλάβιο Ντι Τζιάκομο.

Σχόλια