Κόσμος

ΗΠΑ: 12 νεκροί από τη νόσο των "λεγεωνάριων"

Τα μολυσμένα συστήματα κλιματισμού φαίνεται να ευθύνονται για την επιδημία «νόσου των λεγεωνάριων» στην πόλη της Νέας Υόρκη, όπου 113 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στο βακτήριο και 12 έχουν πεθάνει ήδη.

Από τις 10 Ιουλίου, που εκδηλώθηκε η επιδημία στο νότιο Μπρονξ, 76 άτομα έχουν νοσηλευτεί και έχουν πάρει εξιτήριο, σύμφωνα με τις αρχές. Το βακτήριο της «λεγεωνέλλωσης» ζει σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα όπως τα συστήματα κλιματισμού και οι σωλήνες υδροδότησης.

Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω της εισπνοής σταγονιδίων μολυσμένου νερού και η περίοδος επώασης διαρκεί από δύο ως δέκα ημέρες. Το βακτήριο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Το βακτήριο εντοπίστηκε στο σύστημα κλιματισμού 13 πολυκατοικιών στο νότιο Μπρονξ, τα οποία απολυμάνθηκαν. Οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς και είχαν άλλα ιατρικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο υπογράμμισε ότι «η πόλη θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς για την ασφάλεια του συστήματος υδροδότησης, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και κυρώσεις εις βάρος όσων δεν τους εφαρμόσουν. Το πόσιμο νερό στη Νέα Υόρκη, τα σιντριβάνια και οι πισίνες δεν έχουν μολυνθεί από τη λεγεωνέλλωση».

Σχόλια