default-image

Τουρκία: "Γάμος" ή νέες κάλπες

Κόσμος
Τουρκία: "Γάμος" ή νέες κάλπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κόμματα του ΑΚΡ και του CHP στην Άγκυρα, δεν έφτασαν ακόμη σε συμφωνία για συγκυβέρνηση, παρά τη μαραθώνια συνάντηση τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς η Τουρκία αναζητά ακόμα τη νέα κυβέρνηση και ενώ τα σύνορα με την Συρία αλλά και το Κουρδικό έχουν πιάσει ξανά φωτιά.

Αυτή την εβδομάδα θα φανεί εάν οι συνομιλίες θα ευοδώσουν. Εάν όχι, αρκετοί στο ΑΚΡ φαίνονται να ελπίζουν ότι νέες κάλπες θα τους δώσουν αυτή την φορά την αυτοδυναμία, όπως μοιάζουν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες πάντως, γενικά, έχουν σχετική μόνο αξιοπιστία.

Μετά την τετράωρη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από το ΑΚΡ και του αρχηγού του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν κατέληξαν πουθενά τελικά.

«Δεν ελήφθη τελική απόφαση» ανακοίνωσε ο Ομέρ Τσελίκ του ΑΚΡ, λέγοντας πως οι δύο κομματικοί αρχηγοί θα έχουν νέα, τελική, συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

Ωστόσο, αντιπροσωπείες από τα δύο κόμματα συναντώνται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να εξετάσουν το αν υπάρχει κοινό έδαφος, όμως τα δυσκολότερα ζητήματα έχουν παραπεμφθεί σε Νταβούτογλου και Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τσελίκ ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη τελευταία συνάντηση πως «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε δύο κόμματα που είναι πολιτικά αντίθετα να φτάσουν σε συναίνεση».

Η συνάντηση, ανέφερε, θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή για την «τελική αξιολόγηση» του ενδεχόμενου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να έχει επέλθει μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ανάμεσα σε εκείνους στο ΑΚΡ που προτιμούν νέες εκλογές, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε αυτοδυναμία, φέρεται να βρίσκεται και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις ελπίδες αυτές ενισχύουν δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες μικρή (αλλά αριθμητικά καθοριστική) μερίδα του εκλογικού σώματος έχει εμφανιστεί να προτιμά να ψηφίσει ΑΚΡ ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση αντί των παρόντων εκλογικών συσχετισμών.

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ΜΑΚ που δίνει 44,7% στο ΑΚΡ και κατ' επέκταση αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες νέες κάλπες.

Τα ποσοστά των CHP και του εθνικιστικού  MHP δεν εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές, όμως η κάμψη της δύναμης του φιλοκουρδικού HDP είναι αυτό που γείρει την πλάστιγγα. Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα τις τελευταίες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News