Κόσμος

Ιαπωνία: Σε ισχύ τέθηκε σήμερα ο πρώτος αντιδραστήρας

Σήμερα, έθεσε και πάλι η Ιαπωνία σε ισχύ τον πρώτο της αντιδραστήρα μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Βέβαια, η λειτουργία του γίνεται με νέους κανόνες ασφαλείας.

Μετά την εφαρμογή νέων δοκιμών ασφαλείας, η εταιρεία Kyushu Electric Power έθεσε σήμερα και πάλι σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα στην περιοχή Σεντάι.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι όλες οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα που είχε προκληθεί ύστερα από τον πολύ ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι του 2011, είναι κλείσει σταδιακά.

Πάντως οι πολίτες δυσανασχετούν για το γεγονός της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια και γι' αυτό έξω από την πυρηνική μονάδα στη Σεντάι έγιναν διαδηλώσεις, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από την κατοικία του προέδρου Σίνζο Άμπε, στο Τόκιο.

Συνολικά 25 πυρηνικές μονάδες έχουν καταθέσει αίτηση επαναλειτουργίας, αλλά όλες βρίσκονται στα δικαστήρια με κατοίκους που ανησυχούν.

Ο αντιδραστήρας Νο1 της Kyushu άρχισε να λειτουργεί σήμερα, αλλά η πρώτη πυρηνική αντίδραση θα γίνει σε ένα 24ωρο και η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να αρχίσει έως την Παρασκευή.

Μέσα στον επόμενο μήνα ο αντιδραστήρας θα βρεθεί σε πλήρη ισχύ.

Σχόλια