Κόσμος

Δέσμευση Άμπε για μία αποπυρηνικοποιημένη Ιαπωνία

Tη δέσμευσή του για μία  Ιαπωνία  χωρίς πυρηνικά όπλα επανέλαβε σήμερα, κατά την 70η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε επειδή δεν προέβη στην ίδια δέσμευση κατά την επέτειο της πυρηνικής επίθεσης στη Χιροσίμα, την περασμένη εβδομάδα.

«Ως το μοναδικό έθνος στον κόσμο που έχει δεχτεί πυρηνική επίθεση σε καιρό πολέμου, ανανεώνω τη δέσμευσή μου να διαδραματίσω έναν ηγετικό ρόλο στην διεκδίκηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα και στις τρεις αρχές αποχής από τα πυρηνικά», δήλωσε ο Άμπε από το Πάρκο Ειρήνης του Ναγκασάκι.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας προκάλεσε αρνητικά σχόλια την Τετάρτη, με αφορμή μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την ασφάλεια της χώρας όταν είπε ότι τα σχέδια νόμου τα οποία εξετάζει το κοινοβούλιο δεν αποκλείουν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων ξένων δυνάμεων από τον ιαπωνικό στρατό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Άμπε υιοθέτησε τον περασμένο χρόνο ψήφισμα το οποίο δίνει μία νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό Σύνταγμα του 1946, που συνέταξαν οι  ΗΠΑ  μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και επιτρέπει στην Ιαπωνία να ασκήσει συλλογικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας ή να υπερασπιστεί έναν σύμμαχό της που δέχεται επίθεση. Τα νομοσχέδια ήδη ψηφίστηκαν από την κάτω βουλή και η κυβέρνηση συνασπισμού του Άμπε διαθέτει την πλειοψηφία και στην άνω Βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλεοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη σε κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της χώρας.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, μετέδωσαν ότι ο Άμπε δε θα επισκεφθεί το αμφιλεγόμενο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου, στις 15 Αυγούστου, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άμπε, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, επισκέπτεται τακτικά το μνημείο και οι επισκέψεις του προκαλούν συχνά την οργή των γειτόνων του στην Ασία, όπως η  Κίνα  και η Νότια Κορέα που βίωσαν την ιαπωνική κατοχή.

Σχόλια