default-image

Ρωσία: Στο "πλευρό" της Δύσης - "Επίθεση" διπλωματίας στο IS

Κόσμος
Ρωσία: Στο "πλευρό" της Δύσης - "Επίθεση" διπλωματίας στο IS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη βοήθειά της προσφέρει η Ρωσία στη Δύση εναντίον του Ισλανικού Κράτους, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα σήμερα τον σχηματισμό μιας ομάδας ειδικών που θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους υπευθύνους των πρόσφατων χημικών επιθέσεων στη Συρία.

Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που Η.Π.Α. και Ρωσία έχουν μία κοινή θέση στο ζήτημα της Συρίας. Η απόφαση προστίθεται στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013. Τότε, η Ρωσία μπόρεσε να πείσει τη Συρία να καταστρέψει τα χημικά της όπλα κι έτσι να αποσοβήσει μία στρατιωτική επίθεση των Η.Π.Α.

Το "Σχέδιο Πούτιν"

Μετά τη ρωσική συμβολή στην απόφαση για τον τερματισμό της πολύχρονης συζήτησης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η σημερινή συμφωνία είναι η δεύτερη αφορμή για τη Δύση να επαινέσει τη Μόσχα.

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να συνεχίσει προφανώς τη διπλωματική του "επίθεση" και προετοιμάζει το επόμενο του βήμα. Το Κρεμλίνο δεν αποκαλύπτει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες. «Είναι ακόμη νωρίς», ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Μερικές αποκαλύψεις έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει ένα πλατύ αντιτρομοκρατικό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν οι Σύριοι του Ιράκ και οι Κούρδοι» είπε χαρακτηριστικά ευρισκόμενος την Τετάρτη στη Μαλαισία.

Όμως, παρά τη συμφωνία, δε φαίνεται να υπάρχει μία ρητή κοινή γραμμή ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Ρωσία στο να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο κίνδυνο του IS.

Έχει αλλάξει η ρωσική πολιτική στο θέμα της Συρίας;

Ένα από τα σημεία διαφωνίας πολύ πιθανόν να είναι η μοίρα της συριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία τάχθηκε στο πλευρό του Άσαντ. Από την άλλη πλευρά οι Η.Π.Α. αμφισβητούν την νομιμότητα του προέδρου της Συρίας και ζητούν την παραίτησή του.

Κατά τον ρώσο ειδικό Γκεόργκι Μίρσκι από τη "Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών" το "Σχέδιο Πόυτιν"δεν περιέχει κάτι καινούριο. Μιλώντας στη Deutsche Welle, είπε χαρακτηριστικά: "Αν συνέβαινε αυτό, θα σήμαινε το τέλος του Άσαντ, κάτι το οποίο ο Πούτιν δε θα μπορούσε να το δεχτεί".

Αντίθετη άποψη έχει ο Ούβε Χάλμπαχ από το "Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Πολιτική" στο Βερολίνο. "Η θέση της Ρωσίας για το Ισλαμικό Κράτος έχει αλλάξει" επισημαίνει ο γερμανός ειδικός και υποστηρίζει πως γι'αυτό υπάρχει ένα εσωτερικό κίνητρο, λόγω της εμφάνισης νέων κυρίως Ρώσων από την περιοχή του Καυκάσου που τάσσονται στο πλευρό του IS.

Στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η Ρωσία θα ξεδιπλώσει μάλλον τη διπλωματική της τακτική. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πούτιν στην ομιλία του, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

Πηγή: Deutsche Welle, Capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News