default-image

Πορτογαλία: "Εκλογικό θρίλερ" βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Κόσμος
Πορτογαλία: "Εκλογικό θρίλερ" βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκλογικό θρίλερ» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία. Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα στον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), την αξιωματική αντιπολίτευση έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Το PS, το οποίο θεωρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζει το 36,3% των προθέσεων ψήφου, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 0,4%, έναντι του 34,8% που συγκεντρώνει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) και του CDS (δεξιά), ενός ποσοστού αυξημένου κατά 0,2%.

Κανένα από τα δύο κόμματα δεν μοιάζει ικανό να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ούτε ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αντόνιου Κόστα αποδέχονται την ιδέα να σχηματιστεί ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την συμμετοχή των PSD, CDS και PS.

Ο Πάσους Κουέλιου διεξάγει μια εκστρατεία προβολής του έργου του και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το ακρωτήρι της λιτότητας, κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών από το φορολογικό βάρος.

Ο Κόστα από την πλευρά του προτείνει μια εναλλακτική στις πολιτικές λιτότητας, αλλά χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας έναντι των πιστωτών της.

Η δημοσκόπηση αυτή ήταν η πρώτη που δημοσιεύθηκε αφότου ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα ανακοίνωσε στα τέλη του Ιουλίου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την 4η Οκτωβρίου, καλώντας παράλληλα να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, ακόμη και με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας.

Τα άλλα μικρότερα κόμματα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις, με τη συμμαχία κομμουνιστών-Πρασίνων στο 10% και το Αριστερό Μπλοκ στο 5%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News