Κόσμος

Ισπανία: Στο έλεος της φωτιάς τα δυτικά και νοτιοανατολικά

Περίπου 1.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις αρχές νωρίς σήμερα το πρωί από τα σπίτια τους στη δυτική Ισπανία στη πόλη Χόγιος, εξαιτίας πυρκαγιάς, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή είχαν ήδη απομακρυνθεί 1.400 άνθρωποι από τα σπίτια τους σε γειτονικές τοποθεσίες της περιοχής της Εξτρεμαδούρα.

«Ο αέρας ενίσχυσε τις φλόγες και προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, καθιστώντας αναγκαία την απομάκρυνση των κατοίκων από την Χόγιος, λόγω της κοντινής απόστασης στην οποία βρίσκεται η φωτιά και κυρίως του καπνού», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

Περίπου 300 πυροσβέστες και άλλες ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κατέβαλαν κατά την διάρκεια της νύχτας προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Γκιγέρμο Φερνάντεθ Βάρα, «για τις οικογένειες, είναι πολύ δύσκολο να μην μπορεί κανείς να μείνει στο σπίτι του, αλλά το να σωθούν ζωές αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά όλα φαίνεται να δείχνουν, ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

«Όταν μια πυρκαγιά επικεντρώνεται σε μια πολύ συγκεκριμένη ζώνη, αυτό συμβαίνει επειδή το ανθρώπινο χέρι έπαιξε κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς δεν κάνει περισσότερη ζέστη και δεν έχει περισσότερη ξηρασία στην Σιέρα ντε Γάτα απ' ό,τι στην υπόλοιπη Εξτρεμαδούρα», υποστήριξε ο ίδιος.

Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην οροσειρά Σιέρα ντε Γάτα, έχει ήδη καταστρέψει περίπου 60.000 στρέμματα.

Την ίδια ώρα περίπου 300 πυροσβέστες αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο τέσσερις άλλες πυρκαγιές στην περιοχή Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία.

Περισσότερα από 540.000 στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές από την αρχή της χρονιάς στην Ισπανία, περισσότερα από το σύνολο αυτών που έχουν καεί τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Σχόλια