Κόσμος

Ταλιμπάν αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δίκη

Αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο πρώτος μαχητής Ταλιμπάν από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, που περνάει από δίκη σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ιρέκ Χαμιντουλίν, που δικάζεται ως ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, αλλά και οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τις παρουσιάσεις των επιχειρημάτων τους στο δικαστήριο.

Ο Χαμιντουλίν, 50χρονος πρώην αξιωματικός τεθωρακισμένων της Σοβιετικής Ένωσης, κατηγορείται ότι συντόνισε μια επίθεση τον Νοέμβριο του 2009 σε βάση Αφγανών αστυνομικών της μεθορίου και αντιμετωπίζει 15 κατηγορίες, από υποστήριξη τρομοκρατών μέχρι οπλοφορία.

Ο δικαστής Χένρι Χάντσον, που απέρριψε την προσπάθεια από την υπεράσπιση να αποσυρθούν οι κατηγορίες, λέγοντας ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποφανθούν μόνοι τους οι ένορκοι,

Μάλιστα, τόνισε ότι η υπόθεση ήταν πολύπλοκη, καθώς 60% των θεμάτων που συμπεριλήφθηκαν στις κατηγορίες εμφανίζονται πρώτη φορά στη νομολογία.

Αν ο Χαμιντουλίν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, η ποινή του θα είναι ισόβια.

Μετά την επίθεση του 2009, στην οποία ο Χαμιντουλίν άνοιξε πυρ σε αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις με καλάσνικοφ, σκοτώθηκαν μόνο δικοί του μαχητές.

Ο ίδιος, που ήταν ο μόνος επιζών της επίθεσης, εμφανίστηκε στο δικαστήριο ευδιάθετος, σε αναπηρική καρέκλα, και μιλώντας μέσω Ρώσου διερμηνέα.

Σχόλια