Κόσμος

SZ: Δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις λέει ο Σόιμπλε

Την εκτίμησή του πως οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.

«Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση» φέρεται είπε σε συνεργάτες του ο γερμανός υπουργός, όπως τονίζει η εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δανείου-γέφυρας υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερη λύση από «μια μισοτελειωμένη συμφωνία». Η στάση αυτή του Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στις επιφυλάξεις του Βερολίνου σχετικά με το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου έκανε σε χθεσινό δημοσίευμά της και η γερμανική Bild γερμανική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, η νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή καθώς και από άλλα έξι κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η Bild εκτιμούν ότι «αυτόν δεν είναι εφικτό».

Πέραν αυτού, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Σχόλια