Κόσμος

Οδηγό για "ακίνδυνες selfie" εκδίδει η Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία ξεκίνησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις προτού τραβήξουν με τα κινητά τους selfie, μετά από μια σειρά ατυχημάτων.

«Μια κουλ σέλφι μπορεί να σας στοιχίσει τη ζωή!», προειδοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικό φυλλάδιο, στο οποίο δίνονται συμβουλές όπως «μια selfie με ένα όπλο στο χέρι μπορεί να σκοτώσει».

Η συμβουλή μπορεί να μοιάζει άτοπη, αλλά το Μάιο μια νεαρή Μοσχοβίτισσα 21 ετών αυτοπυροβολήθηκε την ώρα που έβγαζε μια φωτογραφία με ένα πιστόλι στο χέρι. Αν και τραυματίστηκε στο κεφάλι, επέζησε. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το τελευταίο της σειράς ατυχημάτων με θύματα πολίτες που αυτοφωτογραφίζονται με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τον περασμένο Ιανουάριο δύο νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν στα Ουράλια όταν εξερράγη η απασφαλισμένη χειροβομβίδα που κρατούσαν στα χέρια τους για να βγάλουν μία σέλφι. Λίγους μήνες αργότερα, ένας έφηβος από το Ριαζάν έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, όταν άγγιξε ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς επιχειρούσε να τραβήξει μία selfie, ενώ κρεμόταν από μια σιδηροδρομική γέφυρα.

«Δυστυχώς, παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι ο αριθμός των δυστυχημάτων με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφικές αυτοπροσωπογραφίες συνεχίζει να αυξάνεται», είπε η Έλενα Αλεξέγεβα, μια σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.

«Από τις αρχές του έτους μιλάμε για τουλάχιστον 100 τραυματίες και πολλές δεκάδες δυστυχήματα», επισήμανε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα. «Το πρόβλημα είναι πραγματικό και οι συνέπειές του πολύ δυσάρεστες». «Προτού τραβήξει μία selfie, όλος ο κόσμος πρέπει να έχει στο νου του ότι ο αγώνας για ένα «Μου αρέσει!» στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο και η τελευταία σας φωτογραφία υπό ακραίες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μεταθανάτια», προειδοποίησε η Αλεξέγεβα.

Σχόλια