Κόσμος

EY: Η καλύτερη χρονιά συγχωνεύσεων και εξαγωγών το 2015

«Το 2015 ενδέχεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αξία συμφωνιών», αναφέρει η Ernst & Young σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, «καθώς η ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) επιταχύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Σύμφωνα με την EY, η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 ($2,27 τρισ.) είναι η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε εξαμηνιαία βάση, οριακά μικρότερη από το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο των $2,59 τρισ. του πρώτου εξαμήνου του 2007, σύμφωνα με το capital.gr.

Η αύξηση κατά 37% της αξίας των συμφωνιών, ενισχύθηκε από το μεγάλο αριθμό μεγάλων συμφωνιών (mega deals) που πραγματοποιήθηκαν. Οι 31 συμφωνίες με αξία μεγαλύτερη των $10 δισ. αποτελούν νέο ρεκόρ πρώτου εξαμήνου, ξεπερνώντας τις 27 συμφωνίες που είχαν υπογραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Τα ρεκόρ συνεχίζονται, καθώς η αξία των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί για αυτό το μήνα του έτους, και με αυτό το ρυθμό το 2015 αναμένεται να ξεπεράσει το 2007, χρονιά ορόσημο στην ιστορία των Σ&Ε.

«Οι Σ&Ε ως αναπτυξιακή επιλογή βρίσκονται ξανά στην ημερήσια διάταξη των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων», σχολίασε η Pip McCrostie, αντιπρόεδρος χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕΥ διεθνώς.

«Μετά από μια πενταετία στασιμότητας, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που δίνουν ώθηση στις Σ&Ε η σύγκλιση διαφορετικών κλάδων της οικονομίας, οι νέες τεχνολογίες και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και οι αποκλίνουσες οικονομικές συνθήκες οι οποίες ενθαρρύνουν τις διασυνοριακές Σ&Ε».

Υπερθερμαίνεται η αγορά

Οι υψηλές επιδόσεις αναμένεται να συνεχισθούν και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς η καταγραφόμενη διάθεση για νέες συμφωνίες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πενταετίας. Πάνω από το 50% των στελεχών που συμμετείχαν στη 12η έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Confidence Barometer, σκοπεύουν να συνεχίσουν τις εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά Σ&Ε παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν βρίσκεται σε φάση υπερθέρμανσης.  Αν και η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, δεν παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των συμφωνιών.

Αυτό υποδηλώνει υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας κατά την επιλογή των στόχων των εξαγορών. Οι πολλαπλασιαστές συναλλαγών είναι μεν αυξημένοι, αλλά δεν πλησιάζουν τα επίπεδα του 2007, ενώ τα premiums των προσφερόμενων τιμημάτων κινούνται στα μέσα επίπεδα προηγούμενων κύκλων Σ&Ε.

Άλλοι βασικοί δείκτες επιβεβαιώνουν ότι ο τρέχων κύκλος δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του: Η συνολική αξία των Σ&Ε, ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, κυμαίνεται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από προηγούμενες περιόδους έξαρσης των Σ&Ε.

Για τις επιχειρήσεις, οι συμφωνίες φαίνεται να μην αποτελούν αυτοσκοπό. Παρακολουθούμε μια πληθώρα συμφωνιών υψηλής αξίας, αλλά παράλληλα και την αύξηση του αριθμού των συμφωνιών που βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, καθώς οι επιχειρήσεις εξετάζουν προσεκτικά τις στρατηγικές επιλογές τους πριν προχωρήσουν.

Οι αποκλίνουσες οικονομικές και νομισματικές συνθήκες ενισχύουν τις διασυνοριακές συμφωνίες

Η συνολική αξία των διασυνοριακών συμφωνιών έφθασε τα $716 δισ., σημειώνοντας αύξηση κατά 48% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014. Η χώρα που προσέλκυσε τις περισσότερες συμφωνίες ήταν οι ΗΠΑ ($184 δισ.), ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο ($169 δισ.), η  Ελβετία, η Γαλλία και η ηπειρωτική Κίνα στις πέντε πρώτες θέσεις.

Όσον αφορά την συνολική αξία ανά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων συμφωνιών, οι ΗΠΑ προηγούνται και πάλι με $1,1 τρισ. (46% της συνολικής αξίας των συμφωνιών παγκοσμίως). Ακολουθούν η ηπειρωτική Κίνα ($222 δισ.), το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ και η Γαλλία. Με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και τον Καναδά να βρίσκονται επίσης μεταξύ των κορυφαίων δέκα προορισμών, υπάρχει μια ισορροπημένη κατανομή των Σ&Ε σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Οι συμφωνίες στον τομέα των βιοεπιστημών χαίρουν άκρας υγείας

Ο τομέας της υγείας ήταν ο πιο δυναμικός το 2015, με συμφωνίες ύψους $340 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2014, εξαιτίας κυρίως της ζήτησης για νέα και καινοτόμα φάρμακα. Αυξημένη κινητικότητα υπήρξε και στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές του αργού πετρελαίου, με την αξία των συμφωνιών να υπερδιπλασιάζεται, (+136%) φθάνοντας τα $264 δισ. Η τεχνολογία ($247 δισ. αύξηση 69%) και οι τηλεπικοινωνίες ($211 δισ, αύξηση 13%) ενισχύθηκαν επίσης από την αυξανόμενη  σύγκλιση των τομέων αυτών που προκαλείται από τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Κινητήρια δύναμη για πολλές εξαγορές αποτελεί και η επιδίωξη εισόδου σε εξειδικευμένες αγορές, όπως τα "ορφανά φάρμακα" στον τομέα των βιοεπιστημών, καθώς και τα νέα υλικά και η τεχνολογία στο βιομηχανικό τομέα.

Σχόλια