Κόσμος

Τουρκία: ετοιμάζει χτύπημα κατά των Τζιχαντιστών

Μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ καταφθάνουν στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και μία πλήρης επιχείρηση εναντίον των Τζιχαντιστών θα εξαπολυθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία ενέκρινε επίσημα τη χρήση των αεροπορικών βάσεών της από αεροσκάφη των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο τέλος του περασμένου μήνα, καταγράφοντας μία σημαντική αλλαγή πολιτικής έπειτα από χρόνια, κατά τα οποία ήταν απρόθυμη να αναλάβει έναν ρόλο πρώτης γραμμής εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη βόρεια Συρία.

O Νταβούτογλου στην κρατική ραδιοτηλεόραση TRT, αναφερόμενος σε μία μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στα Άδανα (νότια Τουρκία) δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ως τμήμα της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ, έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα των βάσεών μας, ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ. Βλέπουμε ότι καταφθάνουν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σύντομα θα εξαπολύσουμε μία πλήρη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνολικά».

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια για την παροχή αεροπορικής κάλυψης σε μία ομάδα εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ Σύρων ανταρτών και εκδιώκουν από κοινού μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μία λωρίδα στη βόρεια Συρία έκτασης περίπου 80 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Διπλωμάτες που γνωρίζουν τα σχέδια, λένε πως η αποκοπή της πρόσβασης του Ισλαμικού Κράτος στα σύνορα, από τα οποία διέρχονται ξένοι μαχητές και εφόδια, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον πόλεμο κατά των μαχητών, υπάρχουν ωστόσο μεγάλες προκλήσεις.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε χθες πως έχει ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από τον στρατό της συνελήφθησαν από μαχητές της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, του Μετώπου Νούσρα και τόνισε πόσο ευάλωτη είναι μία ομάδα που θεωρείται ότι αριθμεί λιγότερα από 60 μέλη και η οποία αναπτύχθηκε στο πεδίο της μάχης μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Σχόλια