Κόσμος

Βατικανό: η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μεσογείου

Το ότι η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μεσογείου, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στην συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, αρχιεπίσκοπος Ρίτσαρντ Γκάλαχερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "La Stampa".

Όπως δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος, «η Ρωσία είναι ένας μεγάλης σημασίας παράγοντας της διεθνούς κοινότητας και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να πορευθούμε από κοινού, όχι χωριστά και ακόμη λιγότερο ο ένας εναντίον του άλλου. Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα».

Προσθέτει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί εξάλλου ακολουθεί το παράδειγμα για την διπλωματία του Βατικανού.

«Η Αγία Έδρα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο αυτήν τη συμφωνία, διότι θεωρεί ότι το καλύτερο μέσον για την επίλυση των διαφορών και των προβλημάτων είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», σημειώνει.

«Είναι πραγματικά θετική η επίτευξη μίας ικανοποιητικής λύσης για όλες τις πλευρές. Η συμφωνία απαιτεί ωστόσο τη συνέχιση των προσπαθειών και τη δέσμευση όλων των πλευρών ώστε να μπορέσει να αποδώσει όλους τους καρπούς», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση δηλώνει ότι «έφερε στην επιφάνεια ορισμένες δυσκολίες και όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρώπη, όπως σχεδιάσθηκε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε έναν αποκλειστικά οικονομικό-χρηματοπιστωτικό θεσμό ή έναν θεσμό στο πλαίσιο του οποίου αυτή η διάσταση θα ήταν η κυρίαρχη».

Και προσθέτει:«Η οικονομία, ακόμη και αν είναι σημαντική, οφείλει να συνυπάρχει με τις άλλες πολιτισμικές, πολιτικές και ηθικές αξίες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στις κύριες εστίες κρίσης, ο Ρίτσαρντ Γκάλαχερ επέμεινε στην ανάγκη υιοθέτησης με υπομονετική προσήλωση της επιλογής του διαλόγου και της συμφιλίωσης για την επίλυση των «προβλημάτων» στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και στην άρνηση κάθε είδους κρατικής, εδαφικής ή θρησκευτικής αναγνώρισης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Και καταλήγει:«Η διπλωματία του Βατικανού απευθύνει έκκληση προς όλους να γίνουν εργάτες για την ειρήνη».

Σχόλια