Κόσμος

Standard & Poor's: Υποβάθμισε τις προοπτικές της ΕΕ

Υποβάθμισε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προοπτικές της Ε.Ε. από την βαθμίδα των «σταθερών» σε εκείνη των «αρνητικών».

Ωστόσο, η αξιολόγησή της ως προς τη δανειοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+/Α-1+ παραμένει αμετάβλητη, εν μέρει λόγω της δυνατότητας και της προθυμίας των 28 κρατών-μελών να την υποστηρίξουν.

Ο οίκος ανέφερε πως υπάρχουν πλέον περισσότερες από 35% πιθανότητες να αλλάξει η αξιολόγηση της Ε.Ε. προς το χειρότερο την προσεχή διετία, κυρίως εξαιτίας των καθοδικών πιέσεων στην αξιολόγηση των επιμέρους κρατικών συνεισφορών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενη, τώρα, στις αρνητικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Standard & Poor's επικαλέστηκε το ότι η Ε.Ε. είναι εκτεθειμένη σε υψηλού κινδύνου χώρες όπως η Ελλάδα.

Συν τοις άλλοις, η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες συνεισφέρουν στον συνολικό προϋπολογισμό με το δεύτερο και τρίτο υψηλότερο ποσόν αντίστοιχα, έχουν αξιολογηθεί με αρνητικές προοπτικές από τον διεθνή οίκο.

Ενας ακόμα παράγοντας, τον οποίο συνεκτίμησε η Standard & Poor's, είναι οι προσδοκίες της πως η Ε.Ε. θα εμφανίσει ζημίες αναφορικά με τις εγγυήσεις που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Γιουνκέρ, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Η εν λόγω πρωτοβουλία ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να παρακινήσει ιδιώτες να παράσχουν στήριξη, ώστε να υπάρξουν βιώσιμα επενδυτικά έργα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Σχέδιο Γιουνκέρ υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος τον Ιούνιο.

Σχόλια