default-image

Διεθνής κατακραυγή για το θάνατο του Σέσιλ

Κόσμος
Διεθνής κατακραυγή για το θάνατο του Σέσιλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο Αμερικανός κυνηγός σκότωσε το λιοντάρι-σύμβολο της Ζιμπάμπουε.

Οργισμένοι φιλόζωοι διαδήλωσαν έξω από το οδοντιατρείο του Γουόλτερ Πάλμερ στη Μινεσότα ζητώντας εξηγήσεις για το θάνατο του Σέσιλ. «Προφανώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε, αλλά ελπίζω να ήταν η τελευταία. Ελπίζω να πάρει ένα καλό μάθημα και να ξεφορτωθούμε ένα ακόμα δολοφόνο ζώων, γιατί αυτό είναι», δήλωσε μια διαδηλώτρια.

Ο Σέσιλ, το ηλικιωμένο λιοντάρι και το διασημότερο στη Ζιμπάμπουε βρήκε αργό, βασανιστικό θάνατο από τους τρεις λαθροκυνηγούς, όπως αποδεικνύεται. Το θάνατο του βασιλιά της ζούγκλας προκάλεσε ο Αμερικανός οδοντίατρος Ουόλτερ Τζέιμς Πάλμερ, ο οποίος, μάλιστα, κατέβαλε στον τοπικό κυνηγό Τέο Μπρόνκχορστ και τον ιδιοκτήτη ιδιωτικού πάρκου Ονεστ Νντλόβου, 50 χιλιάδες δολάρια για άδεια θήρας.

Οι λεπτομέρειες αυτού του ανδραγαθήματος προκαλούν φρίκη. Οι τρεις παρέσυραν με κάποιου είδους δόλωμα το λιοντάρι μακριά από την προστατευόμενη περιοχή και ο Πάλμερ το τραυμάτισε με βέλος και τόξο. Το ζώο πέθανε πενήντα ώρες αργότερα, οπότε οι τρεις κυνηγοί του έκοψαν το κεφάλι.

Ο Πάλμερ, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στις ΗΠΑ, δηλώνει μετανιωμένος για την πράξη του και προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι είχε την εντύπωση πως επιτρεπόταν το κυνήγι, ενώ προσθέτει ότι οι δύο ντόπιοι κυνηγοί τον διαβεβαίωσαν ότι διέθεταν άδεια. Οι δύο συνοδοί του από τη Ζιμπάμπουε παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου στη Χγουάνγκε κατηγορούμενοι για λαθροθηρία. Αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε δεκαετή φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 20 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Σέσιλ ήταν το πιο διάσημο και ένα από τα πιο ηλικιωμένα λιοντάρια της Ζιμπάμπουε. Φορούσε κολάρο με σύστημα προσδιορισμού θέσης μέσω δορυφόρου (GPS), καθώς συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μάλιστα, η Ερευνητική Μονάδα Αγριας Πανίδας του βρετανικού πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τον Σέσιλ από το 2008. Η Μονάδα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις τοπικές αρχές και στην Αρχή Εθνικών Πάρκων της Ζιμπάμπουε προκειμένου οι δράστες τής απεχθούς πράξης να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο θάνατος του Σέσιλ πρόκειται να πυροδοτήσει μία αδυσώπητη «μάχη για την εξουσία» της αγέλης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων αρσενικών λεόντων αλλά και των παιδιών του Σέσιλ.

«Οταν σκοτώνεται ένα αρσενικό λιοντάρι, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας τους, συνήθως σκοτώνονται και τα υπόλοιπα αρσενικά λιοντάρια της αδύναμης συμμαχίας, ενώ σχεδόν βέβαιη είναι και η θανάτωση των μικρών», αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που ο Πάλμερ παρανομεί. Εχει παραδεχθεί ότι σκότωσε μία μαύρη αρκούδα το 2008 σε τοποθεσία που δεν επιτρεπόταν το κυνήγι και είχε σύρει το πτώμα σε ζώνη που επιτρεπόταν η θήρα προκειμένου να μην τιμωρηθεί. Ταυτόχρονα είχε δηλώσει ψευδώς ότι σκότωσε το ζώο εκεί που το μετέφερε. Ωστόσο έλαμψε η αλήθεια, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ένα χρόνο με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 2.938 δολαρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News