default-image

Νεκρός ο αρχηγός των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Κόσμος
Νεκρός ο αρχηγός των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληροφορίες, ότι ο αρχηγός των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, Μουλά Όμαρ είναι νεκρός, εξετάζει η αφγανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Πληροφορίες που μετέδωσαν αφγανικά και πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα αναφέρουν ότι ο Μουλάς, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από το 2001, είναι νεκρός εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Μάλιστα, κάποια από τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος του Μουλά Όμαρ είναι σε θέση να αναλάβει τη θέση του.

Αλλά και το βρετανικό BBC έκανε πριν από λίγο πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του την πληροφορία περί θανάτου του μουλά, επικαλούμενο αφγανούς αξιωματούχους και πηγές της υπηρεσίες αντικατασκοπείας, ενώ σημειώνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν σχολιάσει.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μουλάς Όμαρ πέθανε πριν από δύο με τρία χρόνια.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, με τον οποίο επικοινώνησε το BBC, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θα εκδώσουν ανακοίνωση σύντομα.

Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ρόιτερς ότι πρόκειται να δοθεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πληροφορία αυτή. Ο αξιωματούχος αυτός διατήρησε την ανωνυμία του καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να κάνει ανακοινώσεις στον Τύπο.

Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει πολλές φορές φήμες περί θανάτου του αρχηγού των αφγανών Ταλιμπάν. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά--επισημαίνει το BBC-- που μία τέτοια πληροφορία επιβεβαιώνεται από υψηλά ιστάμενες πηγές στην αφγανική κυβέρνηση.

Γεννημένος το 1960 στο χωριό Τσα-ι-Χιμάτ της επαρχίας Κανταχάρ, ο μουλάς Όμαρ οδήγησε τους Ταλιμπάν σε νίκη επί των αντιπάλων αφγανών πολιτοφυλάκων στον εμφύλιο που ακολούθησε την απόσυρση του σοβιετικού στρατού.

Πολέμησε στην αντίσταση κατά της σοβιετικής κατοχής, τη δεκαετία του '80, και τραυματίστηκε από θραύσμα όλμου, χάνοντας το δεξί του μάτι.

Συνήψε στενούς δεσμούς με τον ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ ανακηρύχθηκε σε "Ανώτατο Ηγέτη" των Ταλιμπάν το 1996.

Η υπό τις αμερικανικές δυνάμεις συμμαχία ανέτρεψε την κυβέρνησή του το 2001, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα φέτος οι Ταλιμπάν κυκλοφόρησαν μία βιογραφία του, στην οποία αναφέρεται ότι δεν έχει δικό του σπίτι, δεν διαθέτει λογαριασμό σε ξένη τράπεζα, ενώ έχει..."μία ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News