Κόσμος

Στο ΝΑΤΟ σήμερα το μέτωπο της Τουρκίας με το PKK και το ISIS

Το διπλό μέτωπο που έχει ανοίξει με PKK και τζιχαντιστές φέρνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

Απεσταλμένοι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ κάθονται στο τραπέζι, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, για να συζητήσουν την τουρκική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται το Άρθρο 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Συμμαχία, βάσει του οποίου κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει σύγκληση του ΝΑΤΟ για «διαβουλεύσεις» όταν θεωρεί πως υφίσταται απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία ή την ασφάλειά του.

Η Τουρκία έχει επικαλεστεί το Άρθρο 4 το 2003 και το 2012, ενώ πιο πρόσφατα η Ουκρανία το 2014.

Η Τουρκία «ζήτησε αυτή τη συνάντηση δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης μετά τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών και προκειμένου να ενημερώσει τους Συμμάχους της για τα μέτρα που θα λάβει» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται πως «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία».

Η Τουρκία ξεκίνησε επιδρομές τόσο στη Συρία όσο και στο βόρειο Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και κατά των Κούρδων αυτονομιστών.

Μετά το κύμα αεροπορικών επιθέσεων ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπου δεν έλειψαν και οι εντάσεις, σύμφωνα με το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια