default-image

Συνεχίζει τις περιοδίες του ο Ομπάμα στην Αφρική

Κόσμος
Συνεχίζει τις περιοδίες του ο Ομπάμα στην Αφρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας έχει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την χώρα, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αφρική, που ωστόσο έχει δεχτεί πολλές φορές επικρίσεις για την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το amna.gr.

Ο Ομπάμα, μάλιστα, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα μιλήσει αύριο Τρίτη ενώπιον της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αριθμεί 54 χώρες-μέλη και εδρεύει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα.

Οι συνομιλίες του Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα ασφαλείας και συγκεκριμένα στην απειλή από την ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας, στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και στον εμφύλιο στο Νότιο Σουδάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί επίσης, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, να ενισχύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Αφρική. Η Αιθιοπία είναι ο δεύτερος σταθμός στην αφρικανική περιοδεία του αμερικανού προέδρου, ο οποίος αφίχθη χθες από την Κένυα, την πατρίδα του πατέρα του.

Το κυβερνών κόμμα της Αιθιοπίας, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια, έχει επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη εις βάρος των πολιτικών ελευθεριών.

Η αντιπολίτευση δεν εξασφάλισε καμία έδρα στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

Στον πρώτο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του, ο Ομπάμα κάλεσε τους Κενυάτες να ενισχύσουν τη δημοκρατία, να πατάξουν τη διαφθορά και να τερματίσουν την πολιτική του αποκλεισμού με βάση το φύλο ή την εθνότητα, ενώ δεσμεύτηκε να προσφέρει στη χώρα περισσότερη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τις αφρικανικές χώρες για να ενισχύσουμε τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν τις άμεσες απειλές που προκύπτουν από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Η Αιθιοπία συμμετέχει με στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται κατά της αλ Σαμπάμπ στη Σομαλία.

Η οργάνωση έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις στην Κένυα, αλλά διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο κρατικός μηχανισμός ασφαλείας της Αιθιοπίας την έχει γλιτώσει από παρόμοιες επιθέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο πολλοί Αφρικανοί θεωρούν γιο τους, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, επιδιώκει να επεκτείνει τους επιχειρηματικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Αφρική, όπου η Κίνα αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο το 2009 παραμερίζοντας τις ΗΠΑ.

Η Αιθιοπία, η οποία τη δεκαετία του 70 δοκιμάστηκε σκληρά από τις κομμουνιστικές εκκαθαρίσεις και τη δεκαετία του 80 από τον λιμό, έχει κερδίσει επαίνους για την οικονομική ανάπτυξή της.

Ωστόσο, έχει βασιστεί κυρίως στις κρατικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη, κάτι που σύμφωνα με τους οικονομολόγους πλήττει τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων. Η χώρα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραλήπτες βοήθειας στον κόσμο και μία από τις φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα στην Αφρική.

Η κυβέρνηση έχει στραφεί πολλές φορές στην Κίνα για βοήθεια για την κατασκευή νέου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και φραγμάτων στην προσπάθειά της να επεκτείνει την βιομηχανική της βάση στην κυρίως αγροτική οικονομία. Η νέα γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας κατασκευάστηκε από κινεζική εταιρεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News