Κόσμος

Κυπριακό: "Δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμφωνία"

Κοινές αντιλήψεις υπάρχουν από τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, για αριθμό θεμάτων του Κυπριακού, αλλά «δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για κατάληξη, ούτε για συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι κατά την σημερινή συνάντηση θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στα θέματα του περιουσιακού και του εδαφικού.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν κατ' ιδίαν και στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους διαπραγματευτές, ώστε να επιχειρήσουν, το επόμενο διάστημα, να προχωρήσουν εκεί και όπου υπάρχει κοινό έδαφος.

Αισιόδοξος ότι το Κυπριακό «είναι απολύτως επιλύσιμο», όπως ανέφερε, εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ , Έσπεν 'Αϊντε (Espen Barth Eide). Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι για να καταστεί εφικτή η λύση «απαιτείται εμπιστοσύνη και βούληση».

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. 'Αϊντε σημείωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει η κατάλληλη ηγεσία και στις δύο πλευρές και τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική, η οποία έχει δημιουργηθεί.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση της σημασίας του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της λύσης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε βάθος σε τομείς, που αφορούν τα θέματα ιδιοκτησίας και στα κριτήρια, που διέπουν τις αρχές των εδαφικών αναπροσαρμογών. Συζητείται, πρόσθεσε, και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του ομοσπονδιακού κράτους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια